Blog

Taxatiewaarde en WOZ-waarde: wat is het verschil?

De taxatiewaarde en WOZ-waarde. Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Maar wat zegt een WOZ-waarde over de daadwerkelijke waarde van een woning? En wat als deze niet overeenkomt met de taxatiewaarde?

Taxatiewaarde

Een taxatierapport is een uitgebreid rapport waarin de waarde van een woning wordt vastgelegd. Een gecertificeerd taxateur onderzoekt de woning door onder andere nauwkeurig naar de staat van onderhoud en ligging te kijken. De kopende partij is verplicht om een taxatie uit te laten voeren als zij een nieuwe hypotheek wil afsluiten.

De uitkomst van het taxatierapport vormt namelijk de basis van het bedrag dat een hypotheekverstrekker wil geven voor een hypotheek. Als koper mag je niet meer dan 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Is de taxatiewaarde dus lager dan de vraagprijs? Dan moet het verschil zelf bijgelegd worden.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde, Waardering Onroerende Zaken, is de waarde die de gemeente toekent aan een woning. De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de Onroerende Zaak Belasting zal zijn. Deze waarde wordt voornamelijk vastgesteld aan de hand van de marktwaarde, die wordt bepaald door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt uit het voorgaande jaar.

Volgens de gemeente is de WOZ-waarde dus de geschatte marktwaarde. Er komt geen taxateur langs om de woning te bekijken, maar de gegevens worden uit het Kadaster gehaald. Hoe de werkelijke staat van de woning is, wordt niet meegenomen in de WOZ-waarde.

Waarde woning bepalen

De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden.

De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde. Toch kan de koopsom, de waarde waarvoor de woning verkocht wordt, afwijken van de taxatiewaarde. Emotie speelt hier namelijk ook een rol bij. Wat heeft iemand over voor een woning?

 

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?