Blog

Geld lenen van je ouders: wat zijn de regels?

Een hypotheek bij je ouders staat ook wel bekend onder de naam 'familiehypotheek'. Het is minder formeel en jouw ouders zijn waarschijnlijk minder kritisch dan de gemiddelde bank. Maar het is nogal iets om te regelen. Je leent namelijk een groot bedrag.

Hoeveel hypotheek kunnen jouw ouders verstrekken?

Dit is allereerst afhankelijk van hoeveel geld jouw ouders 'over' hebben om aan jou te lenen. Het kan zijn dat zij het volledige bedrag voor de aankoop kunnen (en willen) lenen. Maar het kan ook gaan om een gedeeltelijke financiering. Voor de rest van het bedrag kun je nog steeds bij de bank aankloppen. Het bedrag schenken is ook een optie, maar een hypotheek kan voor beide partijen voordelig zijn.

Wat is het voordeel van een hypotheek bij jouw ouders?

Het grootste voordeel is dat ouders over het algemeen zeer soepel zijn. Zij doen het niet voor het rendement, maar meestal om hun kind verder te helpen. Vaak wordt deze manier van financieren van een huis ook ingezet als het volledig financieren bij een bank niet lukt, maar ook zonder noodzaak is het te overwegen. Als de lening voldoet aan de voorwaarden bestaat er ook gewoon recht op hypotheekrenteaftrek.

Een voorwaarde is dat de hypotheek periodiek moet worden afbetaald. Maximaal 30 jaren na het afsluiten van de hypotheek, is de schuld terugbetaald. De hypotheek moet ook aangemeld worden bij de Belastingdienst. Tot slot moet de verschuldigde hypotheekrente overeen komen met de rente die je zou betalen bij een bank of een andere financiële instelling. De rente moet dus marktconform zijn. Je verwacht het misschien niet, maar een zo hoog mogelijke rente is gunstig!

Gunstig voor ouders en kind

De hypotheekrente moet zo hoog mogelijk zijn, omdat het gunstig is voor de ouders. Ze kunnen kiezen voor een spaarrente van 0,1 procent, of ze gebruiken het geld om tegen een veelvoudig rendement het geld uit te lenen. De betaalde rente aan jouw ouders kun je gewoon aftrekken van het inkomen. De ouders kunnen hun zoon of dochter mee laten profiteren van het hoge rendement door een deel van de betaalde rente weer terug te schenken. Per jaar geldt er een schenkingsvrijstelling van 6.604 euro (2021). Maak niet de fout om de rente en de schenking te verrekenen. Dat mag namelijk niet. Je moet de verschuldigde hypotheekrente wel echt overmaken.

Moet je naar de notaris?

Het hoeft niet per se via een notaris, maar bij twijfel kunnen jullie toch beter naar de notaris gaan. Dan kun je ook gelijk de voorwaarden goed vastleggen en misschien zelfs een link leggen met het testament van de ouders.

Wil je meer info of advies over de financiële mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?