Blog

De financiële stappen na het verkopen van een woning

Na het verkopen van je huis zet je de volgende stap op de huizenmarkt. Er zijn een aantal financiële veranderingen. Wat kun je verwachten?

Pas na de verkoop van jouw huis kun je jezelf echt richten op de volgende stap. Dan weet je pas wat de verkoop heeft opgebracht. De verkoop zelf heeft financiële gevolgen, en je moet de volgende stap nu zetten. Je gaat weer een huis kopen of je kiest voor een huurhuis. Voor het in kaart brengen van de financiële gevolgen gaan we ervan uit dat je weer een huis koopt.

De overwaarde opnieuw investeren?

De overwaarde is het bedrag dat je na de overdracht van de notaris uitgekeerd krijgt. Dit bedrag kun je gebruiken voor het gedeeltelijk financieren van de volgende woning. Dat wordt ook van je verwacht als je weer een huis koopt. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde heeft gevolgen voor de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente voor het volgende koophuis. Je mag het bedrag bijvoorbeeld dus ook niet gebruiken voor het inrichten van de volgende woning. Het moet besteed worden aan het huis zelf. Er is natuurlijk geen verplichting, maar het niet opnieuw investeren heeft dus wel gevolgen.

Houd wel rekening met kosten

Na het verkopen van je huis reken je ook de courtage met de makelaar af. Als er kosten zijn gemaakt voor het promoten van de verkoop, worden deze kosten nog met jou verrekend. De notariskosten voor de overdracht liggen meestal bij de koper van het huis. Maar bij het opnieuw kopen van een huis heb je dus wel weer te maken met kosten, zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en  notariskosten.

Zit er een restschuld in het te verkopen huis?

De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen restschuld over kan blijven. In dat geval moet je samen met de geldverstrekker waar de hypotheek loopt zoeken naar een oplossing. Je kunt afspraken maken over hoe je de restschuld aflost. Er zijn banken die een restschuldfinanciering aanbieden waarin je de schuld mee kunt financieren in de hypotheek voor de volgende koopwoning. In het verleden was de rente voor de restschuldfinanciering aftrekbaar, dat is niet meer het geval.

Wat doe je met de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering?

In sommige hypotheekvormen was het gebruikelijk om de aflossing op te bouwen in een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering. Door verkoop van het huis wordt deze kapitaalverzekering zinloos. Eventueel kun je de polis weer koppelen aan de nieuwe hypotheek. Overleg de opties met jouw hypotheekadviseur. Bepaalde keuzes kunnen namelijk weer negatieve gevolgen hebben.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?