Blog

Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Opstal en inboedel

Waarschijnlijk heeft u al wel eens gehoord van de opstal- en inboedelverzekering. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek, dan heeft u waarschijnlijk een opstalverzekering moeten afsluiten als één van de hypotheekvoorwaarden. Hoewel dit misschien wel de twee bekendste verzekeringen zijn voor woningeigenaren, worden ze soms toch nog wel eens door de war gehaald.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt – kort gezegd – schade áán uw huis. Denk hierbij dus aan water-, brand- of instortingsschade aan de onroerende zaken. Dit zijn dus spullen die een onderdeel zijn van uw huis: de muren, het dak, maar bijvoorbeeld ook een inbouwkeuken, schuurtjes en leidingen. Wat exact wordt meeverzekerd onder de opstalverzekering verschilt per verzekeraar en pakket: soms is glas wel verzekerd, maar vaak valt dit niet standaard onder een opstalverzekering.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert de spullen in uw huis: de roerende zaken. Denk hierbij aan die luxe, leren bank, die nieuwe laptop, maar bijvoorbeeld ook je fiets. Ingeval van inbraak kan de schade snel oplopen. De inboedelverzekering dekt u tegen schade aan deze spullen. Wat er precies onder de inboedel valt, verschilt per verzekeraar en als u bepaalde kostbaarheden heeft (kunstwerken, sieraden e.d.), dan worden deze vaak tot een bepaald bedrag verzekerd. Een aparte kostbaarhedenverzekering kan voor deze spullen nog een oplossing zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Mochten een paar dakpannen van uw dak zijn gewaaid tijdens een storm, dan belt u even met de opstalverzekering. Maar wat nou als er vijf dakpannen op de auto van de buurman zijn gevallen? Hoewel het niet verplicht is, is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering aan te vragen.

Verzekeringen en de VvE

Als u eigenaar bent van een appartementsrecht, dan bent u (waarschijnlijk) ook lid geworden van de VvE van dat gebouw. De VvE regelt verschillende zaken voor het hele complex, waaronder ook vaak de collectieve opstalverzekering: dit is de opstalverzekering, maar omdat het de VvE is, geldt deze voor het hele complex.

Appartementenclausule

Schade die door opzet of grove schuld van de eigenaar is veroorzaakt,  wordt niet vergoed. Dit kan met een VvE problemen opleveren: als een andere eigenaar opzettelijk schade veroorzaakt, dan kan de verzekeraar weigeren om schade aan uw eigen appartement uit te keren. Een appartementenclausule zorgt ervoor dat de verzekeraar niet mag weigeren om schade uit te keren, als dit opzettelijk is veroorzaakt door uw buurman.

Eigenarenbelang

De collectieve opstalverzekering gaat uit van de herbouwwaarde van het appartement. Doorgaans is dit de waarde per appartement bij oplevering. Maar heeft u bijvoorbeeld uw keuken net hoogwaardig verbouwd, een luxe parketvloer laten leggen of andere verbeteringen in uw eigen appartement aangebracht, dan kan dit met zich meebrengen dat u onderverzekerd bent: uw herbouwwaarde is namelijk aanzienlijk omhooggegaan, maar dit is niet ‘meegenomen’ in de collectieve opstalverzekering van de VvE. In dit geval kunt u een eigenarenbelang meeverzekeren: dit wordt vaak als aanvulling op uw inboedelverzekering afgesloten en dekt bijvoorbeeld die mooie, nieuwe keuken.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?