Blog

Wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden?

In een koopovereenkomst neem je bijna altijd ontbindende voorwaarden op. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste ontbindende voorwaarden? En wat houden ze in?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die je meeneemt als je gaat bieden op een woning. Je brengt dus een bod uit, maar onder voorwaarde van een aantal zaken.

Vaak is namelijk nog niet alles 100% zeker als je gaat bieden, bijvoorbeeld of je de financiering wel rond krijgt. Als je tóch niet aan de ontbindende voorwaarden kunt voldoen, gaat de koopovereenkomst ook niet door. Ze zijn dus een belangrijk onderdeel van de onderhandeling.

Als je het met de verkoper eens bent over een bod, dan wordt die samen met de ontbindende voorwaarden opgenomen in een koopovereenkomst.

Bescherming voor de kopende partij

Deze ontbindende voorwaarden zijn een bescherming voor de kopers. Als je namelijk geen ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in de koopovereenkomst, mag je deze ook niet ontbinden.

En dat is bijvoorbeeld vervelend als je geen voorbehoud van financiering hebt opgenomen en uiteindelijk onverhoopt de financiering niet rond krijgt. Je kunt het huis dan niet betalen, maar je zit er wel aan vast.

Vaak krijg je dan een boete van 10% van de koopsom. Bij een woning van € 200.000 is dat € 20.000. Geen leuk bedrag!

De belangrijkste ontbindende voorwaarden

Voorbehoud van financiering

Dit is een van de belangrijke ontbindende voorwaarden en waarschijnlijk ook de bekendste. Tenzij je de gehele koopsom van de woning in één keer kunt aflossen, neem je vrijwel altijd voorbehoud van financiering op in de koopovereenkomst.

Ook als je denkt dat je de financiering rond krijgt, is deze voorwaarde toch fijn en zit je niet aan de woning vast als je het bedrag uiteindelijk niet kunt lenen bij een geldverstrekker.

Vaak wordt een termijn van ongeveer 6 tot 8 weken aangehouden waarin deze voorwaarde geldt en waarin je de financiering rond probeert te krijgen.

Voorbehoud van bouwkundige keuring 

Niemand wil natuurlijk een kat in de zak kopen. Daarom is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, vooral als het gaat om een wat oudere woning. Een expert bekijkt het huis dan nauwkeurig en geeft aan wat eventuele gebreken zijn én wat die zullen gaan kosten.

In de koopovereenkomst kun je vervolgens als voorwaarde een bedrag neerzetten; de kosten voor herstel of onderhoud mogen dan maximaal dit bedrag zijn (bijvoorbeeld € 4000), anders mag je de koopovereenkomst ontbinden.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Heb je jouw eigen woning nog niet verkocht, maar ben je wel al aan het kijken voor een nieuwe woning? Dan loert dan het gevaar dat je uiteindelijk met twee huizen komt te zitten. Daarom kun je in de koopovereenkomst opnemen dat als je huis nog niet onvoorwaardelijk verkocht is (dat wil zeggen: als nog niet alle ontbindende voorwaarden zijn verstreken), je de overeenkomst mag laten vervallen.

Wil je advies over het kopen of verkopen van een woning? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?