Blog

Wat doet een notaris bij het kopen of verkopen van een woning?

Je kunt geen woning kopen of verkopen zonder notaris. Deze zorgt er namelijk voor dat dit allemaal volgens de regeltjes gebeurt en dat de officiële documenten op orde zijn. Maar wat doet een notaris eigenlijk?

Koopovereenkomst

Als de kopende en verkopende partij het eens zijn over een bedrag en de voorwaarden voor de woning, wordt dit vastgelegd in een koopovereenkomst. Dit wordt vaak gedaan door de verkopend makelaar.

Beide partijen nemen de overeenkomst zorgvuldig door en houden in de gaten of de termijnen en afspraken die in de akte staan worden nageleefd.

Als alles gecontroleerd is, zetten beide partijen hun handtekening. Daarna gaat de koopovereenkomst naar de notaris. De notaris stelt een datum en tijd vast voor de eigendomsoverdracht, het moment waarop de akte van levering wordt ondertekend.

Akte van levering

Tijdens de eigendomsoverdracht wordt de (ver)koop definitief gemaakt. De notaris stelt de akte van levering op basis van de koopakte op, deze komt dus overeen met de afspraken die zijn gemaakt in de koopovereenkomst.

De notaris controleert vervolgens nog een aantal punten, bijvoorbeeld of er aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan en of alles goed beschreven is.

De koper, de verkoper en de notaris bespreken samen de conceptakte en zetten hier alle drie hun handtekening onder. De akte van levering is vervolgens het bewijs dat de woning ook daadwerkelijk eigendom is van de nieuwe eigenaar.

De laatste stap van de eigendomsoverdracht is het inschrijven van de akte van levering bij het Kadaster en openbare registers. Zo wordt de (ver)koop pas echt definitief gemaakt.

Hypotheekakte

Koop je een woning en sluit je hier een hypotheek voor af? Dan stelt de notaris naast de akte van levering ook een hypotheekakte op aan de hand van informatie van de geldverstrekker waar je de hypotheek bij afsluit.

Hierin is de overeenkomst die je aangaat met de geldverstrekker vastgelegd. In de hypotheekakte staan onder andere de hypotheeksom, het soort hypotheek dat je hebt, de maandlasten, de looptijd en de rente.

Tijdens de eigendomsoverdracht neemt de notaris deze hypotheekakte goed met je door. Vervolgens ondertekenen jij, de notaris en de geldverstrekker de akte. Omdat de geldverstrekker niet altijd aanwezig is, tekent vaak iemand van het notariskantoor namens de geldverstrekker.

Notaris kiezen

Omdat je een huis vaak ‘kosten koper’ koopt, zijn alle kosten voor de koper. De koper mag daarom ook bepalen welke notaris hij kiest. Notariskantoren hanteren verschillende tarieven, dus de prijzen kunnen erg verschillen.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de wijze waarop de prijs is samengesteld (uurtarief of vast bedrag?) en de voorwaarden die de notaris hanteert.

Wil jij hulp bij het kopen of verkopen van een woning? Wij onderhouden voor jou het contact met de notaris en ondersteunen je bij het volledige aan- of verkoopproces!  

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?