Blog

Wat doe je met de overwaarde van een woning?

De huidige woningmarkt is booming. Veel woningen worden zelfs voor boven de vraagprijs verkocht. Staat jouw woning te koop? Grote kans dat jij straks wat overwaarde hebt. Maar wat kun je doe je daar eigenlijk mee?

Gebruiken voor een nieuwe woning – bijleenregeling

Als je een huis verkoopt en je houdt na het aflossen van de eigenwoningschuld (de hypotheek) geld over, dan is dat de overwaarde. Ga je binnen 3 jaar na het kopen van de woning een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan geldt de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken voor het kopen van de nieuwe woning, of deze nu goedkoper of duurder is.

Deze regeling blijft 3 jaar geldig. Je hoeft hierdoor dus minder te lenen voor de volgende woning. Als je dit niet wilt, bijvoorbeeld als je het bedrag voor iets anders wilt gebruiken, dan is over dat gedeelte van de nieuwe hypotheek de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar, waardoor je hier meer rente over betaalt.

Dus stel, je verkoopt je woning voor € 240.000. Omdat je hebt afgelost, is de huidige hypotheek nog maar € 220.000. Dit betekent dat je 20.000 overwaarde hebt. Als je vervolgens een huis wilt kopen van € 300.000, dan moet je door de bijleenregeling de overwaarde in deze hypotheek steken, waardoor je nog maar 280.000 hoeft te lenen. Besluit je om de overwaarde hier niet voor te gebruiken? Dan is 280.000 van de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar, maar € 20.000 van de hypotheekrente niet.

Maak een wereldreis 

Ben jij niet van plan om de komende 3 jaar een woning te kopen, bijvoorbeeld omdat je gaat huren? Dan komt de overwaarde vrij en mag je ermee doen wat je wilt. Je mag dit helemaal zelf beslissen! Gebruik het bijvoorbeeld voor de studie van de kids, stop het in je pensioenpotje of maak een mooie wereldreis. Let wel op: als je tijdelijk gaat huren, maar binnen 3 jaar tóch gaat kopen, dan moet je de overwaarde alsnog inbrengen in de nieuwe woning.

Wil jij jouw woning verkopen? Wij werken nauw samen met onze partner Royal Hypotheek Service. We kunnen je dus niet alleen helpen bij de verkoop van je woning, maar we geven je ook graag advies over hypotheken en verzekeringen. 

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?