Blog

Wat betekent 'Verkocht onder voorbehoud' eigenlijk?

Ben je op zoek (geweest) naar een woning? Dan ken je vast de zin: 'Verkocht onder voorbehoud' wel. Maar wat betekent dit eigenlijk? Wanneer is een woning onder voorbehoud verkocht en waar moet je in zo'n geval rekening mee te houden? Wij leggen het je graag uit. 

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Bij het kopen van een woning en het aanvragen van een hypotheek is het vaak nodig om een bank in te schakelen. Deze wil een hypotheek pas verstrekken als een aantal zaken duidelijk is: de waarde van het onderpand die wordt vastgesteld met een taxatierapport en de financiële situatie van de koper, waarbij er gekeken wordt naar het eventuele eigen vermogen van de koper en het inkomen. 

Vaak zijn er financiële voorwaarden waarop je het koopcontract kunt ontbinden. Dit wordt ook wel het financieringsvoorbehoud genoemd. Een woning is daardoor wel verkocht, maar de koop kan nog worden geannuleerd. Daarom zal je op bijvoorbeeld Funda woningen zien waar 'Verkocht onder voorbehoud' bij staat. Pas als alles rond is, is de woning definitief verkocht.

Hoe lang duurt het termijn van verkocht onder voorbehoud?

Dit kan wel vier tot acht weken duren. De koper zal er alles aan moeten doen om in die tijd de hypotheek rond te krijgen. Het kan echter voorkomen dat dit niet lukt. De ontbindende voorwaarden in het contract zijn er in zo'n geval om de (ver)koper te beschermen en de koop te ontbinden. Inmiddels staat er dan op Funda.nl al een tijdje 'Verkocht onder voorbehoud' bij het huis. 

Het kan ook voorkomen dat er op Funda.nl al langer staat dat het huis onder voorbehoud verkocht is. Dit kan meerdere redenen hebben. Het kan dus altijd verstandig zijn om gewoon even te bellen met de makelaar om te laten weten dat je interesse hebt. 

Wat betekent dit voor jou?

Stel, jullie zien je droomwoning en er staat bij dat deze al verkocht is, maar onder voorbehoud. Je kunt dan nog steeds laten weten dat je interesse heb in dit huis. Je kunt het huis in bepaalde gevallen zelfs bezichtigen. Kan de andere koper de financiering namelijk niet op tijd rondkrijgen, kan het voorlopige koopcontract worden ontbonden en ben je de volgende in de rij om een bod op het huis te doen.

Ben je zelf van plan om een woning te kopen, dan is het belangrijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Houd er rekening mee dat banken sinds 2011 veel strenger zijn geworden op het verstrekken van een hypotheek en je dus waarschijnlijk meer tijd nodig zult hebben om de financiering rond te krijgen. Mocht je de financiering niet rond kunnen krijgen, dan heb je deze voorwaarden nodig om het voorlopige koopcontract te kunnen ontbinden. Gelukkig hoeft je dit niet alleen te doen.

Hoe kan Onesta Vastgoed en Makelaardij je hierbij helpen?

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Onze aankoopmakelaars helpen je graag bij deze werkzaamheden. Zij kunnen ervoor zorgen dat de juiste voorwaarden worden vastgelegd, zodat je niet in gebreke komt. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat je een aantal weken de tijd krijgt om de financiering te regelen. Meestal wordt er ten behoeven van de verkoper ook een datum vastgesteld waarop je tien procent van de koopsom als bankgarantie moet voldoen. 


Ingezonden vragen

Waarom staat het huis niet als 'Verkocht onder voorbehoud' op Funda?

Het kan erg vervelend zijn als je er tijdens een gesprek met de verkopend makelaar achter komt dat een woning waar je interesse in hebt al onder voorbehoud is verkocht, terwijl dit niet op Funda.nl staat. Dit kan verschillende redenen hebben.

  • Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het huis wel al is verkocht onder voorbehoud, maar dat de koopovereenkomst nog niet is getekend. Het kan soms wel een aantal weken duren voordat een koopovereenkomst door beide partijen getekend is. Hierdoor staat de woning dus nog als 'beschikbaar', terwijl deze dus al is verkocht. De reden hiervoor is dat wanneer de koopovereenkomst tóch niet wordt getekend door een van de partijen, de woning gewoon nog als beschikbaar op Funda staat. Potentiële kopers kunnen zich dan in ieder geval nog aanmelden bij de verkopend makelaar.
     
  • Een andere reden kan zijn dat de makelaar een soortgelijk appartement of huis op korte termijn in de verkoop krijgt. Doordat de woning nog beschikbaar staat op Funda, kan de makelaar jou, als je als geïnteresseerde belt, op de hoogte brengen van de andere woning. Hierdoor kun je als klant als eerste op de hoogte worden gebracht en kan de makelaar de nieuwe woning nóg sneller onder de aandacht brengen voor zijn of haar opdrachtgever.
     
  • Ten slotte kan het zijn dat de makelaar de woning simpelweg nog niet heeft afgemeld bij Funda. De woning staat dan als beschikbaar, terwijl het dat niet meer is. 

    Tip: Gewoon even bellen bij twijfel en vragen!

Wat betekent 'verkocht onder voorbehoud gewijzigd' op Funda?

Er kunnen op Funda meerdere termen genoemd worden bij een woning. In dit geval is het zo dat de makelaar de woningstatus heeft veranderd van ‘ Te koop’ naar 'Verkocht onder Voorbehoud' en tegelijkertijd iets van de advertentie heeft gewijzigd, zoals een kenmerk of de prijs. Hierdoor staat ook de term ‘gewijzigd’ er ook bij. Deze termen moet je dus los van elkaar zien. 

Hoe hoog is de boete bij verkocht onder voorbehoud?

Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. De vraagsteller doelt in dit geval op de 10 % waarborgsom of bankgarantie die door partijen (meestal) wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Wanneer een partij de overeenkomst onder voorbehoud van bijvoorbeeld de financiering heeft gesloten, kan hij of zij binnen de termijn die daarvoor is afgesproken de koop ontbinden zonder dat daar kosten of boetes aan verbonden zijn.

Dit moet dan wel gebeuren volgens de afspraken die daarover zijn gemaakt. Als de ontbinding niet tijdig wordt ingeroepen, is de waarborgsom of bankgarantie er om de andere partij (wanneer nodig en uiteindelijk bewezen) met dit geld te kunnen voorzien van een schadevergoeding. Meestal gaat hier in de praktijk een gerechtelijke procedure aan vooraf.

Hoe lang is de verkocht onder voorbehoud termijn?

De termijn ‘verkocht onder voorbehoud’ kan erg verschillen. Gebruikelijk is dit 5-8 weken. Dit is mede afhankelijk van de tijd van het jaar. Met de feestdagen kan het vaak wat langer duren in verband met vrije dagen van de banken. Partijen kunnen dit zelf afspreken. De termijn verkocht onder voorbehoud kan overigens langer op Funda.nl staan dan dat deze daadwerkelijk is.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud op Funda?

Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In de tussentijd is de woning onder voorbehoud verkocht.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud in het engels?

Nederlands: 'Ze kochten het huis onder voorbehoud van financiering'.

Engels: 'They bought the house on a condition of financing'.

Wat betekent 'Huis verkocht onder voorbehoud verkoop eigen woning'?

Wil je een woning kopen, maar eerst de zekerheid hebben dat je eigen woning verkocht is? Dan kun je de woning kopen onder voorbehoud eigen woning. Dit kan door gebruik te maken van de zogenaamde NVM No-Risk clausule.

https://youtu.be/II43B2HvXlU

No Risk Clausule van de NVM:

1. Koper heeft het recht deze overeenkomst te ontbinden wanneer hij er uiterlijk op .... (datum)...niet in geslaagd is de hem in eigendom toebehorende onroerende zaak ....(aanduiding nog te verkopen onroerende zaak)..... te .....(plaatsnaam)... onvoorwaardelijk te verkopen, zulks onder algemeen aanvaardbare voorwaarden en tegen een voor de koper acceptabele koopsom (of : een bedrag gelijk aan de getaxeerde verkoopwaarde van de onroerende zaak ad ....... .k.k.). Het gestelde onder artikel 16.3. (bij koopakte appartementsrecht: 19.3.) is van overeenkomstige toepassing. Koper verplicht zich al het redelijk mogelijke te doen teneinde tot verkoop van de hierboven vermelde onroerende zaak te geraken.

 

Heb je een andere vraag over het onderwerp 'Verkocht onder Voorbehoud' of over iets heel anders? Neem contact met ons op via de chatfunctie of via de contactpagina. Wij helpen je graag!

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?