Blog

Wanneer voer je een bouwkundige keuring uit?

Het vinden van de juiste woning is vaak een hele zoektocht. Uren scrol je door Funda op zoek naar dat ene pareltje. En dan is-ie daar ineens: hét perfecte huis. Of toch niet?

Woning laten keuren

Uit een bouwkundige of bouwtechnische keuring kan namelijk zomaar blijken dat een huis niet zo perfect is als je had gedacht. Maar is een bouwkundige keuring verplicht en wat is er precies het nut van?

Een bouwkundige keuring geeft de bouwkundige staat van de woning aan. Als woningkoper doe je een grote investering. Hiervoor is het belangrijk dat de woning eruitziet zoals je wilt, dat het in de juiste buurt ligt en dat het in goede staat van onderhoud is. Dat laatste kun je met het blote oog niet altijd zien.

De bouwkundige staat van de woning heeft invloed op de kosten die je op korte en lange termijn voor de woning moet maken. Niet alle gebreken zijn namelijk zichtbaar en de verkopers hebben hier ook niet altijd weet van.

Wie voert een keuring uit?

Een uitgebreide woninginspectie kun je het beste laten doen door een inspecteur van een gecertificeerd bedrijf, dat geaccepteerd wordt door jouw geldverstrekker.

Een inspecteur bekijkt het huis van top tot teen. Van de vloer in de kelder tot de dakpannen. Alle bevindingen neemt hij op in een inspectierapport. Hierin omschrijft hij welke gebreken er zijn en welke gebreken er mogelijk in de toekomst kunnen ontstaan. Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat er iets uit de keuring komt. Misschien is je perfecte droomhuis wel degelijk helemaal perfect.

Wel of geen bouwkeurige keuring nodig?

De kopende partij is verplicht om onderzoek gedaan te hebben naar de staat van de woning, maar het is niet verplicht om hier een bouwkundige keuring voor uit te laten voeren. Toch is het vooral bij oudere woningen, ouder dan 1990, wel verstandig om dit te doen.

Bij een appartement is een bouwkundige keuring soms niet nodig, omdat aan appartementen meestal een Vereniging van Eigenaren (VvE) verbonden is die zorgt voor het onderhoud van het appartementencomplex. De VvE is onder andere verantwoordelijk voor het dak, de ramen en de leidingen, delen van de woning waar meestal de grootste gebreken liggen.

Wanneer bouwkundige keuring?

Je kunt een huis voor of na het bieden keuren. Als je een huis vóór het bieden laat keuren, kun je mogelijke gebreken meenemen in de prijsonderhandelingen. Toch is het door de drukke woningmarkt vaak niet mogelijk om voor het bieden of onderhandelen een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ben je al aan het bieden? Dan kun je een bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden. Het bod is dan onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?