Blog

Wanneer is een huis pas Γ©cht van jou?

Yes, je hebt je droomhuis gevonden. Maar er zitten nog behoorlijk wat stappen tussen het zien van een woning en het daadwerkelijk bezitten ervan. Wanneer is dat pareltje officieel van jou?

1. Voorlopig koopcontract

Heb je een woning kunnen bemachtigen door een biedingsproces of inschrijving? Super! Maar dan ben je er nog niet officieel eigenaar van. Allereerst worden alle gemaakte afspraken opgenomen in een voorlopig koopcontract. Voordat deze getekend is, is er nog niets zeker. De verkopende partij mag namelijk wettelijk gezien ingaan op een hoger bod. Als je bod is geaccepteerd, is het dus nog niet zeker dat je het huis ook toegewezen hebt gekregen. Wacht daarom niet te lang met het tekenen van het voorlopig koopcontract.

2. Bedenktijd

Hebben jij en de verkopende partij het voorlopig koopcontract getekend? Dan mag de verkopende partij niet meer onder de verkoop uit. Jij mag dat wel. Wil je het huis toch liever niet? Dan mag je dat binnen de drie dagen bedenktijd gewoon laten weten. Je zit dan helemaal nergens aan vast en je hoeft geen boete te betalen. De bedenktijd gaat in om 0:00 op de dag nadat het voorlopig koopcontract is getekend. Als het contract dus op maandag is getekend, gaat de termijn in op dinsdagochtend om 0:00 en duurt drie volle dagen.

3. Ontbindende voorwaarden

Als de drie dagen bedenktijd voorbij zijn, mag je niet meer zomaar afzien van de aankoop als je de woning ‘toch niet wilt’. Dit mag wel als je vooraf ontbindende voorwaarden hebt opgesteld en hieraan voldoet. Een bekende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop alleen doorgaat als de koper de financiering rond krijgt. Wil je toch van de koop afzien, maar voldoe je niet aan een van de vooraf opgestelde ontbindende voorwaarden? Dan moet je een boete betalen, wat vaak 10% van de koopsom is.

4. Akte van levering

Is de koopovereenkomst getekend, de bedenktijd verstreken en is er daarna niet voldaan aan ontbindende voorwaarden? Dan wordt de koop definitief gemaakt bij de notaris. Tijdens deze overdracht komen de kopende en verkopende partij bij elkaar om de akte van levering te tekenen. De notaris voert hieraan vooraf nog een aantal controles uit en maakt documenten in orde. Is de akte van levering ondertekend? Dan krijg je de sleutels en ben je officieel eigenaar van jouw droomhuis.

Bekijk vooraf je financiële mogelijkheden

Het is belangrijk om al goed te kijken wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je aan een aankooptraject begint. Wij kunnen je helpen om jouw financiële mogelijkheden in kaart te brengen, zodat je in het voortraject al een realistisch beeld hebt van wat je kunt lenen bij een hypotheekverstrekker. Zo sta je sterker in het biedingsproces, omdat je een zo scherp mogelijk koopvoorstel kan doen.

 

of

Good evening πŸ‘‹

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there πŸŽ‰

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... πŸš€

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated πŸ₯³

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?