Blog

Waarom kies je voor een lange rentevast periode in de hypotheek?

Voor een hypotheekrente van iets meer dan 1% kun je nu kiezen voor een rentevast periode van 1 jaar. Kiezen voor 5 jaar is ook zeer gunstig met een rente van ongeveer 1,5%. Overweeg ook zeker een langere rentevast periode. Waarom? Wij leggen het graag uit.

 

De hypotheekrentes zijn op dit moment extreem laag, maar dat zijn ze eigenlijk al jaren. Je kunt eraan gewend raken, maar besef goed dat de rentes een keer weer (sterk) zullen stijgen. Economen van een paar grote Nederlandse banken verwachten in 2019 een kleine stijging van de hypotheekrentes. Ook daarna wordt een verdere stijging verwacht. Het zijn natuurlijk prognoses, maar huiseigenaren en huizenkopers kunnen er maar beter rekening mee houden. Met een langere rentevast periode koop je eigenlijk een stukje zekerheid in.

Hoe hoog zijn de hypotheekrentes over 10 jaren?

Helaas kunnen we dat niet voorspellen, er zijn namelijk teveel afhankelijkheden. We kunnen wel 10 jaren terug kijken. In 2009 betaalde je voor een rentevast periode van 10 jaar vast ongeveer 5 % tot 5,5%. In 2019 kun je de hypotheekrente 10 jaar vastzetten tegen minder dan 2%. Hier blijkt uit dat er veel kan veranderen in 10 jaren tijd. Huiseigenaren kunnen optimaal profiteren door de lage hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten.

Overdrijf niet met een te lange rentevast periode

Je kunt de hypotheekrente gelijk vastzetten voor 30 jaren, maar daar zit een groot nadeel aan. De rente is hoger in vergelijking met 10 of 20 jaren vast. Waarschijnlijk woon je over 20 jaren niet meer in hetzelfde huis. Met een periode van 30 jaar heb je over de volledige looptijd zekerheid over de maandlasten, maar daar heb je vaak weinig meer aan als je de volgende stap zet op de huizenmarkt. Je kunt natuurlijk wel kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek. In dat geval kun je de hypotheek met de lage hypotheekrente meenemen naar de volgende woning.

De inflatie zorgt voor lagere maandlasten in de toekomst

Met een rentevast periode van 20 jaren leg je de hypotheeklasten dus voor tientallen jaren vast. Door inflatie kun je in de loop der jaren steeds minder kopen voor één euro. Huurders krijgen door inflatie ieder jaar per 1 juli een huurverhoging voor de kiezen. Daar zitten huiseigenaren niet mee. Op zo’n manier stijgen jouw hypotheeklasten niet met de inflatie mee. En het behoed je natuurlijk ook voor renteverhogingen als de rentes in de loop der jaren hard stijgen.

Stem je rentevast periode goed af op jouw budget. Een rentevast periode van 30 jaren maakt de hypotheeklasten mogelijk onnodig duur, en een periode van 5 jaren is waarschijnlijk te kort. Je wilt natuurlijk de laagst mogelijke maandlasten, maar houd wel rekening met de toekomst.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?