Blog

Verlaging van de hypotheekrente door een lagere risicoklasse!

De Waarderingskamer geeft aan dat in 2021 (Peildatum 01-01-2020) de gemiddelde WOZ-waarde stijgt met 6-8%: grote kans dat je WOZ-waarde dus gaat stijgen. Misschien klinkt dat niet heel fijn: immers, verschillende belastingen worden berekend aan de hand van de WOZ-waarde. Maar deze hogere WOZ-waarde kan in bepaalde gevallen ook betekenen dat de hypotheekrente omlaag kan!

 

Risicoklasse en de hypotheekrente

De bank kijkt naar de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek. De verhouding tussen deze twee bedragen bepaalt wat de risicoklasse van je hypotheek is. Hoe hoger de waarde van de woning ten opzichte van een (lager) hypotheekbedrag, des te minder risico voor de bank met als resultaat : een gunstiger rentetarief voor jou.

Verlaging van de hypotheekrente

Vaak staat op de website van jouw bank wat de rentetarieven zijn voor de verschillende risicoklassen. Let op: voor een lopende hypotheek worden de risicoklassen gebruikt op het moment van afsluiten van de hypotheek. De klassen die je nu op de website van jouw bank kunt vinden, zijn niet per se de risicoklassen die worden gebruikt voor jouw specifieke hypotheek.

Lagere rente: wat moet ik doen en waar moet ik op letten?

Het kan zijn dat de bank het rentebedrag automatisch aanpast wanneer er (extra) is afgelost. Maar dat doen ze niet wanneer de WOZ-waarde van je huis is gestegen: dan moet je zelf even actie ondernemen.

Onderzoek eerst of je in aanmerking komt voor een lagere rente. Gebruik hiervoor wel de juiste tabellen voor de risicogroepen van uw hypotheek. Let op! Voor een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente vaak juist ongunstig. Ook wanneer je in een lagere risicoklasse komt en vervolgens je hypotheek oversluit, dan kunnen de rente- en boetebedragen hoger uitvallen. Laat je dus vooraf goed informeren door een hypotheekadviseur!

 

Ben je van plan jouw hypotheekrente omlaag te halen met je hogere WOZ-waarde? Of heb je een taxatierapport nodig om wel de benodigde marktwaarde te behalen? Onze hypotheekadviseurs en makelaars staan voor je klaar om je te helpen en te adviseren.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?