Blog

Verhuizen? Deze 5 verzekeringen zijn belangrijk bij het kopen van een woning

Een woning kopen is niet niks. Voor veel mensen is het een grote financiële stap. Let daarom bij het kopen van een woning ook goed op de verzekeringen. Hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen risico’s? Wij hebben 4 belangrijke verzekeringen voor je op een rijtje gezet.

Opstalverzekering

Koop jij een woning met een hypotheek? Dan zal de geldverstrekker je verplichten om een opstalverzekering te nemen, anders krijg je de hypotheek simpelweg niet. Deze verzekering dekt je woning in geval van schade, bijvoorbeeld door storm, brand en inbraak. Alleen de delen van de woning die echt aan de woning vastzitten (houten vloer, badkamer, keuken, verwarming etc.) zijn door de opstalverzekering gedekt.

Mocht er dus brand uitbreken, dan krijg je door deze verzekering de kosten vergoed om de woning weer in de oude staat terug te brengen. Een hypotheekverstrekker wil dat je deze verzekering neemt, omdat de woning als onderpand dient voor de hypotheek. Als de woning dus onbewoonbaar is door bijvoorbeeld brandschade, dan is gelijk het onderpand weg (als je niet verzekerd bent).

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering komt overeen met een opstalverzekering. Het verschil is alleen dat een inboedelverzekering, de naam zegt het al, je inboedel verzekert. Dat zijn dus je bank, televisie, bed, keukentafel... Alle spullen die los in de woning staan en hier geen vast onderdeel van zijn. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. De schade kan namelijk ontzettend hoog oplopen!

Overlijdensrisicoverzekering

Koop jij samen met je partner een huis en sluit je de hypotheek af op twee inkomens? Dan is het verstandig en in veel gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als jij of je partner overlijdt, komt de nabestaande met hoge kosten te zitten. De hypotheek moet dan met 1 inkomen worden betaald, wat niet altijd mogelijk is.

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat de nabestaande (en eventuele kinderen) toch in de woning kan blijven wonen en deze niet verkocht hoeft te worden, omdat er een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. De meeste overlijdensrisicoverzekeringen zijn tijdelijk en gelden bijvoorbeeld 30 jaar. Alleen als een van de partners binnen dat termijn overlijdt, keert de verzekering uit.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering is een verzekering die (een deel) van de woonlasten uitkeert als je arbeidsongeschikt raakt en hierdoor de woonlasten niet meer kunt dragen. Vooraf kun je met de verzekeraar het bedrag vastleggen dat je wilt verzekeren (vaak het bedrag van je vaste lasten) en het aantal jaren dat het bedrag uitgekeerd wordt. Het verzekerde bedrag en het aantal jaren heeft uiteraard invloed op de hoogte van de premie.

Wist jij dat wij ook jouw verzekeringen kunnen regelen? Wij werken nauw samen met onze partner Royal Hypotheek Service. Je kunt dus ook voor hypotheken en verzekeringen bij ons terecht!

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?