Blog

Verbouwing financieren - wat is de beste keuze?

Een nieuwe keuken of badkamer verhoogt het wooncomfort, maar hoe financier je de verbouwing? Gebruik je spaargeld of sluit je er een lening voor af?

Over spaargeld is de rentevergoeding bijna nihil. De frustratie hierover stimuleert om geld te laten rollen. Je kunt een nieuwe auto kopen, maar investeren in de eigen woning is waarschijnlijk een slimmere keuze. Het verhoogt het wooncomfort en de waarde van het huis. Je kunt spaargeld ook achter de hand houden en een financiering regelen voor de keuken of voor een andere verbouwing. De plussen en minnen van de keuzes lichten wij toe.

Spaargeld gebruiken, het levert toch niets op.

De goedkoopste manier van financieren is natuurlijk met spaargeld. Maar houd er wel rekening mee dat je het spaargeld niet weer terug kunt halen. Je kunt verbouwen met spaargeld, maar alleen met geld dat je over hebt. Als je volgende maand geld nodig hebt voor een andere auto, moet het geld wel beschikbaar zijn. Voor een consumptief krediet betaal je namelijk een veel hogere rente in vergelijking met een tweede hypotheek. Houd dus altijd voldoende geld achter de hand. Ook als sparen bijna niets meer oplevert aan spaarrente.

Of kiezen voor een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is aantrekkelijk door de lage hypotheekrentes van dit moment. Je kunt de hypotheekrente twintig jaar vastzetten tegen een hypotheekrente van nog geen anderhalf procent. Een tweede hypotheek heeft wel een nadeel. Je maakt namelijk hoge aanvullende kosten. De hypotheekadviseur brengt kosten in rekening en bijvoorbeeld de notaris ook. Door deze kosten is het vaak niet haalbaar om voor een verbouwing van een paar duizend euro een tweede hypotheek af te sluiten. Bespreek ook goed met de hypotheekadviseur wat de financiële consequenties zijn van een tweede hypotheek.

Of je koopt het perfecte huis!

Heb je echt geen trek in een verbouwing? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw huis te verkopen. Vervolgens kun je een huis kopen dat volledig voldoet aan de wensen. Huiseigenaren die grotendeels tevreden zijn met de huidige woning kiezen waarschijnlijk voor een verbouwing. Als het huis ook op andere fronten niet meer voldoet, is het mogelijk tijd voor de volgende stap in de wooncarrière. Bedenk wel dat een ander huis kopen nog hogere kosten met zich meebrengt. Maar de voordelen kunnen de extra kosten doen vergeten.

Wat je ook doet, doe het weloverwogen. Een verbouwing en ook een verhuizing zijn financieel (en emotioneel) zwaar, maar kunnen het wooncomfort wel verhogen.

 

Wil je vrijblijvend advies over de mogelijkheden die het beste bij jou passen? Neem vrijblijvend contact met ons op! 

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?