Blog

Toe aan een verbouwing? Misschien is een bouwdepot de oplossing!

Zeker nu met Corona blijkt het dat iedereen steeds meer de smaak te pakken krijgt voor het verbouwen van hun woning. Nu kit de ene even die kier van de douche dicht die al 2 jaar lekte, maar een ander vindt het tijd voor een volledige uitbouw, zonnepanelen en nieuwe badkamer én schuur in de tuin (of gewoon het compleet eigen maken van de nieuwe woning). Voor die laatste categorie kan er worden gebruikgemaakt van een bouwdepot. Hierbij wordt de financiering van de verbouwing uit een apart depot betaald via de bank.

Hoe werkt het?

Wanneer je een factuur hebt van de verbouwing (zoals een bouwtermijn of de nieuwe keuken) dan kun je deze naar je bank sturen. Als de uitgave voldoet aan de afspraken die je met de bank hebt gemaakt, dan betaalt de bank de rekening uit het depot (dit kan direct aan de aannemer, of door het over te maken aan jou).

Zoals je misschien kunt bedenken, kunnen niet alle kosten zomaar uit een bouwdepot worden betaald. Over het algemeen zijn er twee regels die moeten worden onthouden voor wat er wel en niet mag worden gedeclareerd.

  1. Alleen kosten voor de bouw of verbouwing zelf die onlosmakelijk bijdragen aan de woning: denk aan die nieuwe tegelvloer, de kosten voor de hele uitbouw of dakkapel, inbouwverlichting, zonnepanelen, etc. Hierbij horen ook kosten voor de architect bijvoorbeeld.

  2. Andere spullen die bij de verbouwing, die niet onlosmakelijk bijdragen aan de woning: denk aan los gereedschap zoals een zaag of boor, shutters en jaloezieën, losse verlichting en bijvoorbeeld vloerbedekking of clicklaminaat.

Als voorbeeld nemen we even de nieuwe keuken waar je al 5 jaar over droomt: Heel Holland Bakt heeft je gegrepen en volgend jaar wil je ook wel met Janny en Robèrt koekjes eten. Wat mag je declareren uit je bouwdepot?

  • De kosten van de keuken zelf mogen wél worden gedeclareerd: nieuwe soft-close lades die in dat hippe interieurblad stonden, dat granieten aanrechtblad uit Rome waarvan je partner zegt dat het onhandig en te duur is, maar wel heel mooi staat, de nieuwe vloer die zo goed bij dat (onhandige) blad past en je inbouwoven en -kookplaat.

  • Helaas mogen losse apparaten die je weer meeneemt niét worden gedeclareerd: de nieuwe Magimix, de Vitamix-blender die Kate Middleton had, de grote losstaande koelkast zoals in al die Amerikaanse realityseries op de achtergrond staan… Ja, dié moeten dan weer met eigen geld worden gekocht.

Dus hoewel je de grootste dromen kunt hebben met je bouwdepot, kan het ook zijn dat je eigen portemonnee ook gevuld moet zijn.

Ik heb wel een grote verbouwing staan: tot hoe lang mag ik declareren?

Het bouwen van een compleet nieuw huis kost veel tijd, ook bepaalde verbouwingen kunnen best lang duren: daar wordt rekening mee gehouden. Uiteraard kun je niet oneindig uit een bouwdepot blijven declareren. Doorgaans kun je zo’n 2 jaar of anderhalf jaar uit het depot declareren, maar bij sommige banken kan het langer, of is er de mogelijkheid tot verlenging: het is dus handig goed na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele verlenging, zeker als je denkt dat dat de werkzaamheden uit gaan lopen.

Klinkt goed! Hoe veel kan ik uit zo’n depot lenen?

De hoogte van het bouwdepot is afhankelijk van een aantal facturen.

  1. De waarde van de woning. Voor een bouwdepot is het dus altijd van belang om een taxatierapport te kunnen overhandigen. Wij kunnen je hier uiteraard mee helpen.

  2. Of er energiebesparende voorzieningen worden meegenomen in de verbouwing. Denk aan extra isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. Als dit het geval is, wordt het maximale bedrag voor het depot verhoogd, maar dient het wel te worden gebruikt voor deze besparingen.

  3. Je financiële situatie: zoals elke lening zal de bank enkel een lening afsluiten als dit verantwoord is gebaseerd op inkomen, vaste lasten, etc.

Ik ben al begonnen met de verbouwing….

Geen probleem! Hoewel een bouwdepot bij een nieuwbouwwoning direct moet worden afgesloten (omdat de aannemer direct zal moeten worden betaald om te beginnen aan de woning), kun je natuurlijk ook gewoon op een later tijdstip een bouwdepot starten (in het geval van een bestaande woning die je wil verbouwen). Dan zal de bank weer vragen om een taxatierapport van de woning (waar dan ook de waarde ná verbouwing op staat), kijken naar de financiële situatie en eventuele energiebesparende voorzieningen.

Meer weten over de mogelijkheden van het bouwdepot, of heb je een taxatierapport nodig voor de aanvraag van een (ver)bouwdepot? Neem dan contact met ons op: onze taxateurs en financieel adviseurs helpen je graag verder.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?