Blog

Rookmelders wettelijk verplicht vanaf 2022

Nieuwe verplichting

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland een rookmelder op te hangen. Het plaatsen van rookmelders is sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwwoningen. Dit terwijl brand of rook geen onderscheid maakt tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Daarom geldt vanaf 2022 de regel dat ook bestaande woningen voorzien moeten zijn van rookmelders. 

Het nut van rookmelders

Om bewoners te beschermen tegen brand en rook is het ophangen van rookmelders noodzakelijk. Hitte en rook die vrijkomen tijdens een brand kunnen levensgevaarlijk zijn. Rookmelders zorgen ervoor dat je, bijvoorbeeld ‘s nachts, op tijd uit dit soort situaties kunt ontsnappen. Doordat je reuk ‘s nachts niet werkt is het noodzaak dat je gealarmeerd wordt. Door rookmelders te plaatsen op verschillende plekken in jouw woning kun je jezelf beschermen tegen dit gevaar. 

Installatie

Bij het plaatsen van rookmelders zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo zijn er rookmelders speciaal tegen rook, maar ook rookmelders die alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de ruimte kun je beslissen welke het beste past. Ook is het belangrijk dat je op elke verdieping minimaal één rookmelder plaatst. Meerdere rookmelders kun je met een koppelfunctie aan elkaar koppelen. Let er wel op dat dit alleen bij rookmelders kan met die speciale functie. De koppeling zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. 

Specificaties 

Volgens de wet hoeven de rookmelders niet aan speciale specificaties te voldoen. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met goedkope rookmelders en ga direct voor een kwalitatief goede melder. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop.

 

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?