Blog

Prinsjesdag: Wat verandert er allemaal in de woningmarkt?

Overdrachtsbelasting
Het kabinet keert geen blind oog naar de starter. Het kabinet heeft aangekondigd om het tarief van de overdrachtsbelasting te willen verhogen voor particuliere beleggers of rechtspersonen die een woning kopen zonder dit als hoofdverblijf te gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit tarief verhoogd van 8% naar 10,4%. Dit tarief geldt voor alle huizenkopers die niet gebruik maken van de startersvrijstelling of het 2% tarief. Het doel is dan ook om de positie van de starter te verbeteren tegenover die van de belegger binnen de vastgoedmarkt. Dit belemmert de belegger om woningen op te kopen, waardoor er potentieel meer aanbod is voor de starter.


Verlaging en afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning
Heb je plannen om een woning aan te schaffen of te verbouwen door middel van een schenking van bijvoorbeeld  je ouders? Dan worden de mogelijkheden hiervoor verkleind. Het kabinet heeft namelijk besloten om de schenkingsvrijstelling voor eigen woning te verlagen naar € 28.947,- in 2023,  De verlaging is bedoeld per 1 januari 2023. Daarnaast wil het kabinet de spreidingsmogelijkheid afschaffen per 1 januari 2023. Met de afschaffing van de schenkingsvrijstelling dient er scherper gehandeld te worden met de aanschaf van een woning,  daarbij kan de expertise van een aankoopmakelaar goed van pas komen.


Verduurzaming woningmarkt
Duurzaamheid is vandaag de dag een veelbesproken onderwerp waar veel aandacht naar uit gaat. Het kabinet neemt dit onderwerp zeker mee in onze vastgoedbranche. Het kabinet wil de woningmarkt snel verduurzamen via het Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving. In 2023 gaan gemeenten bepalen welke wijken overgaan op duurzame alternatieven. VvE’s kunnen vanaf 1 januari 2023 enkel terecht bij de SEEH voor subsidie.
Energiezuinig wonen begint met een goede isolatie en ventilatie. Als je woning is voorzien van een goede isolatie, heb je veel minder energie nodig om je goed te verwarmen. Met de huidige energieprijzen is dit onderwerp steeds meer van belang. Echter is het verduurzamen van je woning niet altijd makkelijk en neemt dit een financieel kostenplaatje mee. Dit kun je financieren door middel van je hypotheek te verhogen. Kijk naar de mogelijkheden met een van onze hypotheekadviseurs! 


Stand van aanbod
Er zijn veel nieuwe maatregelen aangekondigd rondom de bemiddeling en verduurzaming van vastgoed. Maar dan moet er natuurlijk wel genoeg aanbod zijn: Het kabinet maakt 10 jaar lang €100 miljoen per jaar vrij voor de bouw van nieuwe woningen, met het doel om voldoende betaalbare woningen beschikbaar te stellen. Om de bouw een extra stimulans te geven heeft het kabinet besloten de verhuurderheffing volledig af te schaffen vanaf 1 januari 2023. Als resultaat hiervan zullen we woningcorporaties en verhuurders meer geld overhouden om te investeren in de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en de leefbaarheid van wijken.
Benieuwd wat deze maatregelen betekenen voor u? Neem gerust contact met ons op!
 

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?