Blog

Onroerende en roerende zaken - Wat doe je met spullen die je niet mee kunt nemen?

Heb jij je woning te koop gezet? Dan doe je dit waarschijnlijk als deze nog volledig ingericht is. Dit brengt sfeer aan en geeft een goed beeld van de mogelijkheden van de woning. Maar uiteindelijk moet je wel beslissen wat je met alle spullen doet. Wat doe je eigenlijk met spullen waar je niets meer aan hebt, maar die je ook niet weg wilt halen?

Onroerende zaken

Bij het verkopen van je woning wordt er een onderscheid gemaakt tussen onroerende en roerende zaken. Onroerende zaken zijn spullen die zijn vastgemaakt aan het huis, bijvoorbeeld een vloerbedekking die vastgelijmd is. Je kunt deze niet verwijderen zonder dat er schade ontstaat. 

Roerende zaken

Roerende zaken zijn spullen die je wel gewoon mee kunt nemen. Het meubilair is hier een voorbeeld van. Hoe leuk die bank en die tafel ook staan in de woning, een koper krijgt ze er bij de koop niet bij. Ligt de vloerbedekking los in de woning? Dan kun je deze oprollen en meenemen, dus valt het onder roerende zaken.

Lijst van zaken

Je koopt een huis in principe zonder roerende zaken. Als je hier dus verder niets over afspreekt, blijven alleen de onroerende zaken achter. Ga jij een woning verkopen? Voordat je start met de verkoop stel je een lijst van zaken op die ook in de koopakte wordt vermeld. In deze lijst staat precies wat achterblijft, wat je meeneemt en wat ter overname is.

Op deze lijst mag je ook onroerende zaken zetten. Het komt niet vaak voor dat bijvoorbeeld de koelkast wordt meegenomen, maar het is mogelijk! Voor potentiële kopers is het daarom verstandig om deze lijst goed door te nemen voordat de koop definitief wordt gemaakt, om verrassingen te voorkomen.

Ter overname

Maar wat doe je met spullen die je niet mee kunt of wilt nemen, maar die je ook niet zomaar voor gratis en niets wilt achterlaten? Denk bijvoorbeeld aan de op maat gemaakte kast in de slaapkamer of die dure lamellen.

Aanbieden ter overname

Het kan zijn dat de kopers tijdens de onderhandelingen al aangeven dat ze bepaalde dingen willen hebben of je kunt zelf aangeven voor welk bedrag de kopers deze spullen kunnen overnemen. Ook kun je tijdens de onderhandelingen een hoger bod neerleggen en dan vermelden dat het bod inclusief de spullen ter overname is.

Gewoon achterlaten

Willen de kopers je kast of lamellen niet? Tja, dan kun je ze natuurlijk meenemen, maar als je er écht niets mee kunt, laat ze dan gewoon gratis achter. Dat scheelt jou alleen maar moeite en het kleine bedrag dat de spullen zouden opleveren valt toch in het niets bij de uiteindelijke koopsom. Doe dit wel altijd in overleg met de kopers, want je mag alleen dingen achterlaten waarvan je hebt gemeld dat ze achterblijven.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?