Blog

Onderhandelen over een woning: hoe gaat dat in zā€™n werk?

Onderhandelen over een woning is een belangrijke gebeurtenis. En een spannende! Een koper wil niet te veel betalen voor een woning, terwijl een verkoper de beste deal wil met de gunstigste voorwaarden. Hoe gaat een onderhandeling in z’n werk?

Openingsbod

Nadat er geïnteresseerden zijn voor een woning, is een openingsbod door een geïnteresseerde (kopende) partij de eerste stap. Dit hoeft niet één partij te zijn. Als er namelijk meerdere mensen geïnteresseerd zijn mogen zij allemaal een bod uitbrengen.

Is er een bod uitgebracht? Pas als de verkopers een tegenbod neerleggen bij een van de partijen, zijn ze in ‘onderhandeling’. Maar een verkoper is niet verplicht om een tegenbod uit te brengen en in onderhandeling te gaan. Het kan voorkomen dat een bod veel te laag is. In zo’n geval kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om een hoger bod.

Gunstiger bod

Is er wel een tegenbod gedaan en zijn de koper en verkoper het bijna eens over de prijs voor de woning? Dan is er nog niets definitief. Een verkoopmakelaar is namelijk vrij om bezichtigingen in te plannen als er al onderhandelingen gaande zijn.

Krijgt de verkoper in de tussentijd een hoger bod voor de woning? Een verkoopmakelaar mag niet met meerdere partijen tegelijkertijd in onderhandeling, maar hij mag de onderhandeling wel afbreken en met de andere partij verder gaan. Deze boodschap zullen de potentiële kopers alleen niet met plezier ontvangen. 

Ontbindende voorwaarden

Bij het (ver)kopen van een woning moet ook over de voorwaarden onderhandeld worden. Dit zijn bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering, de aanvaardingsdatum, het laten uitvoeren van een technische keuring en zaken die achterblijven. Het hoogste bod hoeft dus niet per definitie het beste bod te zijn. Een verkoper kan namelijk ook gaan voor een bod dat lager is, maar geen of gunstige voorwaarden heeft. 

Wanneer is een koop definitief?

Vroeger konden er nog mondelinge afspraken gemaakt worden tussen koper en verkoper. Tegenwoordig kan dit alleen schriftelijk worden vastgelegd. De koopsom en de verschillende voorwaarden worden opgenomen in een voorlopig koopcontract dat door beide partijen ondertekend wordt. Vervolgens krijgt de koper de tijd om zijn financiering rond te krijgen (als er een financieringsvoorbehoud is afgesproken). Maar pas na de overdracht bij de notaris is de (ver)koop écht definitief!

of

Good morning šŸ‘‹

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there šŸŽ‰

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... šŸš€

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated šŸ„³

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?