Blog

Negatieve rente?

Waarom is negatieve rente eigenlijk niet zo vreemd?

Nederlandse banken brengen hun overtollige spaartegoeden onder bij de Europese Centrale Bank. Dat is geen optie, maar een verplichting. Sinds 2014 rekent de Europese Centrale Bank echter negatieve rente over dit spaargeld. Dat doen zij om de economie te stimuleren: de Europese Centrale Bank hoopt dat particulieren en bedrijven meer geld gaan uitgeven als sparen niets meer oplevert. 

Tot voor kort namen de banken de kosten voor deze negatieve rente zelf voor hun rekening, maar nu is deze inmiddels gestegen tot 0,5% en het ziet ernaar uit dat er binnenkort weer een stijging aan komt. Daarom berekenen een aantal banken de boeterente door aan hun klanten. 

Bij welke banken betalen spaarders boeterente?

Zoals gezegd zijn er inmiddels verschillende grote Nederlandse banken die de negatieve rente doorbelasten aan hun spaarders.:

ING

Spaarders met meer dan 250.000 euro betalen bij ING nu al 0,5% rente over hun spaargeld. Per 1 juli 2021 verlaagt ING de bovengrens van 250.000 naar 100.000 euro. Over spaargeld boven een ton op één rekening moet dan 0,5% rente worden betaald. ING geeft daarbij aan dat de boeterente per rekening geldt en niet per klant. 

Volksbank

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, Regiobank en ASN Bank, maakt onderscheid tussen zakelijk spaargeld en particulier geld. Sinds 1 april 2021 betaalt een zakelijke spaarder 0,5% rente bij een tegoed boven de 100.000 euro. Voor particulieren is dat anders: zij betalen sinds 1 maart jl. vanaf 250.000 euro negatieve rente.

ABN Amro

Ook bij ABN Amro betaalt de spaarder negatieve rente. Op dit moment ligt de grens nog op 500.000 euro, maar per 1 juli 2021 verlaagt de bank deze. Vanaf dat moment betaalt de spaarder 0,5% rente over spaargeld boven de 150.000 euro.

Rabobank

Bij de Rabobank betalen spaarders met meer dan 250.000 euro sinds 1 januari 2021 ook 0,5% rente over hun spaargeld.

Vooral zakelijke spaarders betalen de rekening

Aangezien het gemiddelde Nederlandse huishouden slechts 40.000 euro spaargeld bezit, treft de negatieve rente vooral zakelijke spaarders. Voor bedrijven wordt het op deze manier interessanter om te investeren of geld te lenen en slaagt de Europese Centrale Bank wellicht eindelijk in haar opzet om de economie te stimuleren. 

 

Heb jij financiële vragen waarmee wij jou mee kunnen helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?