Blog

Mijn huis is veel meer waard! Hoe het endowment-effect huiseigenaren hindert om te verkopen..

Vraag: Vincent, we proberen ons huis al meer dan een jaar te verkopen. Onze makelaar heeft ons gezegd de prijs te verlagen, maar de markt hier is echt booming en we willen het niet weggeven. Ons huis is veel mooier dan de andere huizen in onze buurt, onze achtertuin is groter, onze kelder is klaar en we hebben een prachtig aangepaste achterpui. Wat doet onze makelaar verkeerd? Chantal en Dennis, Den Haag.


A: Ik weet niet zeker of jullie makelaar goed is of niet, maar het grote probleem is vooral dat kopers zelfs in een "booming" vastgoedmarkt altijd op zoek gaan naar de beste waarde die ze kunnen vinden. Ik ben me er zeker van bewust dat je trots en gelukkig bent met je huis, maar ik ga je vertellen over een vooroordeel dat de meesten van ons het Endowment-effect hebben genoemd, dat je pogingen om je huis te verkopen kan schaden.

Experiment met koffiemokken

In een experiment uitgevoerd door een Nobelprijswinnaar dat laat zien hoe The Endowment Effect het oordeel van mensen ondermijnt, werden koffiemokken gegeven aan de helft van de proefpersonen in een onderzoek. De groep die nu de koffiemokken bezat, werd gevraagd voor hoeveel geld ze de beker zouden willen verkopen terwijl aan de andere groep werd gevraagd hoeveel geld ze zouden willen betalen voor diezelfde beker. Opmerkelijk is dat de mensen die nu de koffiemok 'in eigendom hadden' weigerden het te verkopen voor minder dan € 5,25 terwijl de groep die de koffiemok niet in bezit had bereid waren om een ​​maximum prijs van € 2,75 te betalen voor dezelfde koffiemok! Dus, het bezitten van de koffiemok zorgde ervoor dat die nieuwe eigenaren de mok hoger waardeerde en maakten hen hierdoor minder bereid om deze zo maar op te geven.

Dit Endowment-effect bezorgt voor veel huiseigenaren die proberen hun huizen te verkopen pijn, omdat ze in hun eigen beleving hun huis hoger waarderen dan de werkelijke marktwaarde.

Dus, hoe bescherm je jezelf er tegen het slachtoffer te worden van The Endowment Effect als je onroerend goed verkoopt of iets anders?

Het antwoord is om een ​​onafhankelijk perspectief van een derde partij te krijgen, zoals bijvoorbeeld een taxatie, want aan het eind van de dag is de werkelijke marktwaarde van jouw huis of appartement eenvoudigweg "slechts" wat iemand bereid is ervoor te betalen en geen cent meer.

Bedankt voor je vraag, Dennis. Succes.

Auteur: Vincent de Wit

Benieuwd of je zelf last hebt van het Endowment Effect? Doe direct de online woningwaardetest.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?