Blog

Meer kansen voor starters op de woningmarkt

Wat houdt overdrachtsbelasting in?
Als je een woning koopt, betaal je hier belasting over. Dit noemen we overdrachtsbelasting. Op dit moment is die belasting voor iedereen gelijk: als woningkoper betaal je over de 2% belasting over de koopsom.

Wat betekent dit voor starters?
Vanaf 2021 hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Goed nieuws dus! Een simpel rekenvoorbeeld: Koop je een woning van € 300.000,-, dan zou je hier in de huidige situatie een bedrag van € 6.000,- over betalen.

Het loont om als starter te wachten tot in ieder geval 1 januari 2021. Het is de bedoeling dat starters makkelijker een eerste woning kopen, omdat ze die zesduizend euro aan andere dingen kunnen besteden.

Dit geldt voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar oud die voor het eerst een huis koopt.

Op welke kosten moet je nog wel rekenen?
Er zijn kosten die je nog wel moet maken wanneer je een huis koopt. Denk hierbij aan kosten voor een aankoopmakelaar, afsluitkosten voor een hypotheek, taxatiekosten, notariskosten en eventueel kosten voor bijvoorbeeld een (bouwkundige) keuring van de woning die je gaat kopen. 

Voor wie heeft de aanpassing van de overdrachtsbelasting nog meer gevolgen?
Om te zorgen dat de woningmarkt niet nog meer gaat vastlopen en te zorgen dat niet alle panden in de grote steden worden opgekocht door beleggers, heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers te verhogen van 2 naar 8%. Hieronder valt bijvoorbeeld iedereen die woning koopt voor hun kind of een tweede huis aanschaft. Voor doorstromers blijft het tarief van 2% overdrachtsbelasting van toepassing.

Ben je benieuwd naar wat we voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op om een keer te praten met onze starterscoach. Deze kijkt samen met jou naar wat jouw mogelijkheden zijn, hoeveel hypotheek je kunt krijgen en wat je als starter nog meer allemaal nodig hebt, bijvoorbeeld qua verzekeringen.
Als je goed bent voorbereid, vergroten we je kansen om zo snel mogelijk te kunnen aankopen en het maximale uit je situatie te halen

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?