Blog

Je eerste hypotheek: 5 tips voor starters

Alle maandlasten berekenen

Naast het bedrag dat je iedere maand kwijt bent aan je hypotheek, komen er meer kosten kijken bij het kopen een woning. Je zit maandelijks vast aan een bedrag voor je inboedel- en opstalverzekering. Ook zitten er onderhoudskosten aan je huis. Alle kosten tezamen worden de totale woonlasten genoemd. Zet al deze kosten goed op een rij vóórdat je de woning koopt.

Studieschuld aflossen

Met een studieschuld lenen is mogelijk, maar wel lastiger. Doordat starters soms nog een studieschuld hebben is het bedrag wat geleend kan worden lager. Je kunt hier zelf iets aan doen. Door maandelijks af te lossen rekenen hypotheekaanbieders namelijk met de oorspronkelijke schuld. Maar los je eenmalig een bedrag af, dan rekenen aanbieders met de overgebleven schuld. Hierdoor kan je maximale hypotheekbedrag flink stijgen. Los dus eenmalig een bedrag af om meer geld te kunnen lenen. 

Eigen geld

Met een hypotheek kun je maximaal 100% van de waarde van een woning lenen. Bied je een hoger bedrag dan de woning waard is, dan zal de bank dit overschot niet financieren. Zeker in een markt waarbij de vraag groter is dan het aanbod, is de kans dat je moet overbieden reëel. Je zal voor om deze kosten te dekken eigen geld moeten inleggen. Hetzelfde geldt voor een aantal andere bijkomende kosten, zoals 'kosten koper'. Dit zijn onder andere de overdrachtsbelasting en notariskosten. Deze kosten komen ook voor eigen rekening, en zal de bank niet financieren. Maak dus van te voren een goed financieel plan, zodat je ook geld overhoudt voor de bijkomende kosten en bijvoorbeeld inrichting van je nieuwe huis. 

Verbouwen? Kies een bouwdepot

Als je extra geld nodig hebt voor de verbouwing kun je kiezen voor een bouwdepot. Een bouwdepot is een extra lening voor het verbeteren of verbouwen van je woning. Het bedrag staat maximaal twee jaar op een aparte rekening, die je na de verbouwing kan opheffen. 

Een schenking als extra

Als je niet genoeg eigen geld hebt naast je hypotheek wordt het lastiger om een huis te vinden. In dat geval is een schenking van bijvoorbeeld je ouders een goede oplossing. Tot een bedrag van maximaal € 105.302 (in 2021) betaal je geen schenkbelasting. Een schenking moet wel dienen voor het kopen of verbouwen van een woning. En je moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.

 

Overweeg je om een woning aan te kopen of om een bouwdepot af te sluiten? Bespreek de mogelijkheden met één van onze adviseurs.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?