Blog

Ineens een hoger bod krijgen op je woning. Wat nu?

Je hebt een bod gekregen op je woning. Je bent ontzettend blij dat er geïnteresseerden zijn en het is ook nog eens een prima bod. Daarom besluit je ermee akkoord te gaan. Maar dan krijg je ineens een aantal dagen later een ander bod, die veel hoger is! Wat nu? Mag je met de andere partij in zee gaan?

Afstappen van verkoop tijdens onderhandelingen

Een koop is pas bindend als deze is vastgelegd op papier, dus na het tekenen van het voorlopig koopcontract. De kopende partij krijgt dan nog 3 dagen bedenktijd om van de koop af te stappen. Daarna zijn alleen de ontbindende voorwaarden die van tevoren zijn afgesproken geldig. Als deze uiteindelijk nodig blijken te zijn, kan de (ver)koop alsnog niet doorgaan.

De kopende partij heeft dus nog mogelijkheden om van de koop af te zien, ook nadat het voorlopig koopcontract is getekend. De verkopers kunnen echter niet meer afzien van de verkoop als het voorlopig koopcontract is getekend. Zij mogen niet meer met een andere partij in zee gaan.

Mondeling is niet bindend

Tijdens het onderhandelen over een woning mag de verkoper zich wél terugtrekken. Heeft de kopende partij een openingsbod uitgebracht en geeft de verkopende partij vervolgens een tegenbod? Dan is de onderhandeling begonnen. Toch heeft de verkopende partij altijd het recht om uit deze onderhandeling te stappen (net als de kopende partij).

Gaan de verkopers akkoord met een bod? Dan is dit een mondelinge afspraak. En mondelinge overeenkomsten zijn niet rechtsgeldig. Hier is een ‘schriftelijkheidsvereiste’ voor in de plaats gekomen. Dit houdt in dat partijen pas aan elkaar vast zitten op het moment dat de overeenkomst is ondertekend. Zijn er dus mondeling afspraken gemaakt en is er bijvoorbeeld al een conceptversie van de koopovereenkomst doorgemaild? Dan nog kunnen beide partijen van de verkoop/koop afzien.

Ethische kwestie

Voor de aankopende partij is het dus verstandig dat het voorlopig koopcontract zo snel mogelijk geaccepteerd wordt. Voor de verkopende partij overigens ook, als zij hun woning snel willen verkopen. Maar is dit nog niet gebeurd? Dan is het wettelijk toegestaan om met iemand anders in zee te gaan.

Natuurlijk is het nog wel een ethische kwestie. Als je als verkoper een biedingsproces hebt doorlopen en je bent akkoord gegaan met een bod, dan kan het lastig zijn om uiteindelijk te zeggen dat de koop met deze partij tóch niet doorgaat. Toch kan dit met de huidige booming huizenmarkt wel voorkomen.

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?