Blog

Huis voor een te laag bedrag getaxeerd: wat nu?

Voor het financieren van de gekochte woning heb je een taxatie nodig van een onafhankelijke taxateur. De bank waar je de hypotheek aanvraagt wil namelijk zeker weten dat het huis het hypotheekbedrag ook echt waard is. Dit is belangrijk omdat het huis het onderpand is voor de lening.

Wat wil onderpand zeggen?

Als je de hypotheekrentes met bijvoorbeeld de percentages voor een doorlopend krediet vergelijkt, zie je dat de verschillen groot zijn. De hypotheekrente kun je voor 20 jaar vastzetten tegen een rente van 2,5%. Voor een doorlopend krediet betaal je met gemak 5,5% of zelfs nog meer. Het grote verschil is het onderpand. De bank heeft bij een hypotheek het huis achter de hand. Als de rente en de aflossingen niet worden betaald, heeft de bank het recht om de waarde uit het onderpand (het huis) te halen. Ze kunnen het huis dus verkopen. Deze zekerheid zorgt ervoor dat de bank veel minder risico loopt bij een hypotheek. Dit resulteert in een lagere rente.

Waarom is de getaxeerde waarde zo belangrijk?

Bij de beoordeling of je een hypotheek kunt krijgen bepaalt de bank eerst wat je maximaal kunt lenen. Er zijn twee belangrijke afhankelijkheden, namelijk het inkomen en de waarde van het onderpand. Het inkomen moet hoog genoeg zijn om iedere maand de hypotheeklasten te dragen. De afhankelijkheid van de waarde van het huis is ook verklaarbaar. Je krijgt geen hypotheek van €200.000 op een huis met maar een waarde van €175.000. De waarde van het huis geeft dan niet voldoende garanties voor de bank. 

Voorkom het kopen van een te duur huis

De verkopende makelaar bepaalt de vraagprijs en dus indirect ook de koopsom. Toch kan deze waarde volgens een taxateur te hoog zijn. In de praktijk komt dit niet zo vaak voor. Het wordt een ander verhaal als je overbiedt. Een huis staat bijvoorbeeld in de verkoop voor €200.000, maar om andere potentiële kopers te snel af te zijn bied je €210.000. Bij het taxeren voor de hypotheek kan hier een probleem door ontstaan. Als de taxateur de waarde inschat op €195.000 of €200.000, kun je het bedrag van €210.000 niet financieren met een hypotheek.

De getaxeerde waarde is te laag! Wat nu?

Met een lagere getaxeerde waarde kun je opnieuw de onderhandelingen in met de verkopers. Of je legt het verschil zelf bij. Een andere optie is een second opinion. Het taxeren van de waarde is namelijk geen exacte wetenschap. Verschillende taxateurs zullen tot verschillende waardes komen.  In een uiterste geval wordt de koop ontbonden, want door de te lage getaxeerde waarde komt de hypotheek niet rond. Hierdoor kun jij je beroepen op de ontbindende voorwaarde gericht op het rond krijgen van de financiering. 

 

Het is niet iets om je grote zorgen over te maken. Meestal zorgt de getaxeerde waarde niet voor problemen.

- Juul Dijkhuis
of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?