Blog

Huis kopen? Houd rekening met deze kosten

Een huis kopen kan een behoorlijke kostenpost zijn. Je moet natuurlijk de koopsom financieren, maar ook de inrichting, verzekeringen, notariskosten… En dan mag je ook nog eens maar maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. De overige kosten zijn dus voor jou. In deze blog geven we je een lijst van de belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden.

Makelaarskosten

Het is niet verplicht om met een aankoopmakelaar in zee te gaan, maar het is in veel gevallen wel verstandig om een professional in de hand te nemen. Met een aankoopmakelaar kun je je optimaal voorbereiden, word je serieuzer genomen en sta je sterker tijdens onderhandelingen. In ruil voor professionele hulp vraagt een aankoopmakelaar een klein percentage van de koopsom.

Bouwkundige keuring

Als je een woning koopt, wil je natuurlijk weten of er geen verborgen gebreken zijn. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel verstandig als je twijfelt aan de staat van de woning. De informatie uit de keuring geeft je een inschatting van mogelijke toekomstige kosten en kun je meenemen in het onderhandelingsproces.

Hypotheekadviseur

Je kunt naar een hypotheekadviseur gaan om te achterhalen wat je precies kunt lenen. Als je vervolgens hebt geboden op een woning én op dat bod akkoord is gegeven, kan een hypotheekadviseur de hypotheek voor je regelen bij een hypotheekverstrekker. Gemiddeld kost een hypotheekadviseur tussen de 2500 en 3500 euro.

Taxatierapport

Een hypotheekverstrekker wil natuurlijk precies weten wat een woning waard is voordat hij een bedrag aan je leent. Daarom is het verplicht om een woningtaxatie uit te laten voeren. Een taxateur legt de waarde van de woning vast, zodat de lening optimaal ingeschat kan worden.

Notariskosten

Uiteindelijk moet je alles officieel laten vastleggen door een notaris. Die maakt de eigendomsakte en hypotheekakte op en bij de notaris vindt uiteindelijk de overdracht plaats. Daarnaast kun je bij een notaris een samenlevingscontract tekenen of geregistreerd partnerschap vastleggen.

Verzekeringen

Als woningeigenaar is het verstandig om een aantal verzekeringen te nemen, zodat je beschermd bent tegen risico’s. Denk aan een inboedelverzekering, opstalverzekering, woonlastenverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Sommige hiervan zijn zelfs verplicht.

Verbouwingskosten

Het is natuurlijk geheel aan jou wat voor huis je koopt en wat je ermee wilt doen. Is het huis helemaal af? Dan heb je waarschijnlijk niet veel verbouwings- of kluskosten. Maar koop je een oud pareltje? Dan moet je waarschijnlijk nog flink aan de bak. Houd er daarnaast rekening mee dat je een huis altijd naar je zin maakt. Een likje verf hier, een behangetje daar… En dan de inrichting niet te vergeten!

Wij kunnen je helpen om jouw financiële mogelijkheden in kaart te brengen, je droomhuis te vinden, een taxatierapport op te stellen en alle verzekeringen te regelen. Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsproces.

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?