Blog

Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het kopen van een huis?

Tot een aantal jaren geleden kon je nog een hypotheek afsluiten tot 120% van de waarde van een huis. Je te diep in de schulden steken is niet verstandig, dus hebben de beleidsbepalers hier een stokje voor gestoken. In stapjes is het percentage teruggebracht naar 100% van de waarde van een huis. Als je een huis koopt van €250.000, kun je op het huis maximaal een hypotheek krijgen van €250.000. Helaas kun je daar niet alle kosten mee afdekken. Geld achter de hand hebben is onvermijdelijk.

Kopen onder de condities k.k. of v.o.n.?

De hoogte van de bijkomende kosten bij het kopen heeft meerdere afhankelijkheden. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je koopt onder de conditie ‘vrij op naam’ (v.o.n.) of ‘kosten koper’ (k.k.). Deze termen geven aan wie welke kosten draagt. Wat betaalt de koper en wat betaalt de verkoper? Kopers van een bestaande woning kunnen uitgaan van ‘kosten koper’. Dus betaalt de koper de kosten van de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar daar blijft het helaas niet bij. 

Hoeveel spaargeld moet je zelf meenemen bij het kopen?

Voor een indicatie van de omvang van de kosten gaan we uit van kopen onder de conditie kosten koper. Je koopt een huis van €250.000 met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een vangnet voor het geval jouw huis gedwongen verkocht moet worden ten gevolge van bijvoorbeeld een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. Met een NHG hypotheek heb je recht op korting op de hypotheekrente, maar bij het afsluiten kost het je wel geld.

Welke kosten kun je rekening mee houden?

Overdrachtsbelasting – 2% van €250.000 = €5.000

Notariskosten en kadastrale rechten – €800 tot €1.200

Taxatiekosten - €350 tot €550

Advies – en bemiddelingskosten voor de hypotheek: €1.500 tot €3.000

Kosten aanvragen NHG: 0,9% van €250.000 = €2.250


Totaal ongeveer tot €12.000

Houd rekening met aanvullende kosten

Voor een goede aankoopbegeleiding en voor de ondersteuning in de onderhandelingen kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Dat is een investering die je vaak terugverdient. Een bouwkundige keuring laten verrichten kan ook een aanrader zijn. Na de overdracht bij de notaris heb je natuurlijk ook nog geld nodig voor het naar eigen smaak maken van de nieuwe woning en misschien zelfs nog een verbouwing. Het huis moet ook nog ingericht worden. Dus met €12.000 eigen geld ben je nog niet klaar.

De kosten zijn hoog, maar het kopen van een huis is een goede investering. Met de moderne hypotheken los je de schuld volledig af in een periode van maximaal 30 jaren. Een lekker gevoel om in de toekomst een hypotheekvrij huis te bezitten. Je moet maar zo denken, huurders zijn veel slechter af. Zij krijgen jaarlijks een huurverhoging voor de kiezen en ze weten dat ze nooit de eigenaar van het huis worden. Huizenbezitters bouwen vermogen op in de eigen woning zonder dat ze het merken.

- Juul Dijkhuis
of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?