Blog

Het energielabel: wat moet je weten?

Het energielabel

Het energielabel is door de overheid in het leven geroepen om in één oogopslag te zien hoe (on)zuinig een woning is. Dat is handig omdat een zuinige woning (met isolatie, dubbel glas etc) meer warmte vasthoudt en dus geld bespaart op de energierekening! Het energielabel is eigenlijk een beetje zoals het label van je vaatwasser: A is het meest zuinig en bij label G valt er nog heel wat te verbeteren. In het energielabel staan de energiebesparende voorzieningen ook beschreven.

Voorlopige en definitieve energielabels

In 2015 hebben alle huizeneigenaren een energielabel ontvangen van de overheid: een voorlopig energielabel. Dit is een schatting van hoe energiezuinig de woning op dat moment was. Op basis van de gegevens in het Kadaster (grootte, type huis, bouwjaar) en vergelijkbare huizen (uit een onderzoek van 2006) wordt ingeschat welke kans een woning bijvoorbeeld dubbel glas heeft of een hr-combiketel. Dit voorlopig energielabel kan dus een stuk minder gunstig zijn dan dat uw woning in werkelijkheid is. Een definitief energielabel blijft 10 jaar geldig.

Definitief energielabel bij verkoop en verhuur

Als u uw woning wil verkopen of verhuren, dan is het verplicht om een definitief energielabel te overleggen: als u deze dus (nog) niet hebt, dan is het handig deze aan te vragen. Dit kan het makkelijkste via www.energielabelvoorwoningen.nl met uw DigiD. De boete voor het verkopen of verhuren zonder definitief energielabel is namelijk € 170,- (voor particulieren), terwijl de aanvraag voor een definitief energielabel enkele tientjes is.

Kosten ná 1 januari 2021

De manier waarop het energielabel wordt bepaald veranderd in 2021. De grootste verandering is dat het uitgebreider wordt: hierdoor kan het niet meer alleen online worden vastgesteld, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een vakbekwaam energieadviseur. Deze zal dan langskomen, de kenmerken opnemen en een nauwkeuriger berekening maken (en de mogelijkheid geven verbetermogelijkheden op maat aan te bieden).

 

Hierdoor gaan de kosten voor een definitief energielabel ook omhoog: de verwachting is dat de kosten voor een eengezinswoning zo’n € 190,- zullen zijn en bij appartementen zo’n € 100,-.

Voor alle informatie over het (nieuwe) energielabel, kun je hier nog alles nalezen.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?