Blog

Een nieuwbouwhuis - Hier moet je rekening mee houden

Een nieuwbouwhuis kopen heeft grote voordelen ten opzichte van het kopen van een bestaande woning. Wel zijn er een paar aandachtspunten wat geld betreft. Waar moet je op letten? 

Heerlijk! Een huis kopen zonder een geschiedenis. Een nieuwbouwhuis is optimaal zuinig in energieverbruik en je treft geen onaangename verrassingen aan zoals een verrot dak, asbest of slecht uitgevoerde herstelwerkzaamheden van vorige bewoners. Maar helaas krijg je er andere aandachtspunten voor terug. Bereid je hierop voor als je een nieuwbouwhuis koopt. Wij helpen je alvast een handje.

Maak voor jezelf inzichtelijk wat de totale kosten worden

Bij nieuwbouw wordt de hoogte van de totale kosten vaak onderschat. Hierbij kun je denken aan meerwerk, maar bijvoorbeeld ook aan het leggen van vloeren, wandbekleding en het inrichten van de tuin. Door een goed financieel overzicht voorkom je dat je tegen kosten aanloopt die je vooraf niet hebt ingeschat. Bijvoorbeeld een zolderkamer zelf nog aanpakken kan eventueel later nog wel, maar informeer wel even of de keuken en het sanitair in de aankoopsom zitten.

Je kunt meerwerk later zelf uit laten voeren door een aannemer

Onder meerwerk verstaan we de aanvullende kosten voor werkzaamheden die niet opgenomen zijn in de koop-/aanneemsom. Je kunt denken aan een andere indeling van een ruimte of extra stroompunten. Een nadeel van meerwerk is dat het duur is. Soms duurder dan als je het later laat uitvoeren door een aannemer. Maar dat geldt niet voor alle werkzaamheden. Een andere indeling moet je gelijk mee laten nemen bij de bouw. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een buitenkraan kun je later mogelijk goedkoper uit laten voeren.

Verdiep je vooral goed in hypotheken

Voor de financiering kun je de regie neerleggen bij de hypotheekadviseur, maar vooraf je huiswerk doen is verstandig. Het financieren van een nieuwbouwhuis is namelijk anders dan het kopen van een bestaande woning. Zorg dat je goed weet wat je nodig hebt.

Houd rekening met dubbele lasten

Een huis laten bouwen kost tijd. In de tussentijd moet je nog wel wonen. Dit zorgt ervoor dat je tijdelijk dubbele maandlasten hebt. Je betaalt al voor de nieuw te bouwen woning, maar je zit nog in jouw huidige huur- of koopwoning. Met een koopwoning is een goede timing best nog lastig. Wanneer zet je het huis in de verkoop? Te vroeg verkopen is ook niet wenselijk, want dan moet je nog zorgen voor tijdelijke woonruimte. 

Interesse in aankoop begeleiding? Neem dan contact met ons op.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?