Blog

Een huis erven – Hoeveel belasting moet je betalen?

Over een erfenis betaal je belasting, maar je hebt ook recht op een vrijstelling. Hoeveel belasting betaal je over een geërfd huis?
Na jouw overlijden gaan jouw bezittingen over op jouw erfgenamen. De schulden worden eerst verrekend en het resterende bedrag krijgen ze uitgekeerd. Met een huis in de nalatenschap gaat het vaak gelijk om grote bedragen. Door de stijgende huizenprijzen komt er steeds meer overwaarde in eigen huizen. Daar komt nog bij dat bij een overlijden ook nog de aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering tot uitkering komt.
Hoe zwaar is de belastingheffing over een koophuis?
De hoogte van de heffing is afhankelijk van de totale verkrijging inclusief het huis en de mate van verwantschap. Een zoon of dochter betaalt minder erfbelasting dan een ervende neef of nicht. De partner en de kinderen betalen over de eerste 130.425 euro een heffing van 10 procent. Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent. Andere ontvangers van een nalatenschap betalen 30 procent belasting tot 130.425 euro en over het meerdere 40 procent.
Gelukkig bestaat er recht op een hoge vrijstelling
De pijn van de erfbelasting wordt verzacht door een hoge vrijstelling. Gerekend over 2022 geldt voor partners een vrijstelling van 680.645 euro en voor kinderen en kleinkinderen 21.559 euro. Over dit deel van de erfenis is er dus geen belasting verschuldigd. Ook bij een andere verwantschap geldt er een vrijstelling. Voor een broer of een zus bedraagt de vrijstelling bijvoorbeeld maar 2.274 euro. Vooral voor ervende partners is het qua erfbelasting goed geregeld.
Wat is de waarde van een eigen huis voor de erfbelasting?
Het kan een groot verschil maken of een huis tienduizend euro lager of hoger wordt ingeschat. De erfgenamen hebben er baat bij om de waarde zo laag mogelijk in te schatten. Voor de waardebepaling wordt uitgegaan van de geldende WOZ-waarde. De Belastingdienst geeft de vrijheid welke WOZ-waarde de nabestaanden kiezen. Voor 2022 geldt dat erfgenamen uit mogen gaan van de WOZ-waarde van begin 2022 of straks die van begin 2023 (als deze tijdens de aangifte bekend is). De laagste waarde is het voordeligst.
Erfgenamen krijgen de tijd voor de verkoop
Het verkopen van een huis kan veel tijd in beslag nemen. Daarom is uitstel van betaling van de erfbelasting mogelijk. Het uitstel bedraagt maximaal één jaar als het gaat om erfbelasting tot 50.000 euro. Bij een hoger bedrag wordt er gevraagd om een extra zekerheid. In dat geval is het verstandig om de notaris aan te haken.   

 

 

of

Good evening 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?