Blog

Een beleggingspand kopen – Wat is er mogelijk?

De fiscale spelregels zijn minder aantrekkelijk voor een beleggingspand in vergelijking met een eigen woning. Het deels met een hypotheek kopen van een beleggingspand kan toch wel aantrekkelijk zijn. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar, maar het gaat om het rendement op het geïnvesteerde bedrag.

De huizenprijzen zijn al jarenlang aan het stijgen. De komende jaren blijft er een groot tekort aan huizen, maar dat is nog geen garantie voor een verdere stijging van de huizenprijzen. Maar ook als de huizenmarkt afkoelt kan een beleggingspand nog steeds een goede investering zijn. Op meerdere manieren kun je namelijk rendement maken op de investering. Dit in combinatie met de zeer lage hypotheekrentes maakt het een goed alternatief voor het beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Financieren met een hypotheek en spaargeld

Een beleggingspand voor 100% financieren gaat niet lukken. Je hebt hiervoor spaargeld nodig. Niet alleen voor het financieren van de bijkomende kosten, maar ook voor een deel van de koopsom van het pand. Een beleggingspand voor 80% financieren met een hypotheek gaat lukken. Er zijn tegenwoordig speciale hypotheken voor dit soort panden. Je loopt dus niet tegen het probleem aan dat de geldverstrekker geen toestemming geeft voor het verhuren van het pand.

Hoe kies je het juiste beleggingspand?

Het kiezen van een pand is wel de nodige deskundigheid en kennis over de markt voor nodig. Het moet om een goed onderhouden pand gaan. Als je nog wel veel onderhoudswerkzaamheden moet verrichten moet het huis voor een scherpe prijs worden gekocht. Maar er zijn meer aandachtspunten. Wij noemen een paar belangrijke punten:

  • Wat zijn de plannen van de gemeente voor de wijk?;
  • Kies een huis in een opkomende buurt. Deze panden zijn nog niet te duur en zullen waarschijnlijk harder in waarde stijgen in vergelijking met panden in de dure buurten;
  • Is er veel vraag naar woonruimte in de plaats of de buurt? Dit is belangrijk voor de verhuur;
  • Moet het huis intensief verbouwd worden voordat deze te verhuren is?

Ga niet over één nacht ijs

Het kopen van een beleggingspand is iets anders dan het kopen van een huis om er misschien wel tientallen jaren in te blijven wonen. Andere facetten spelen namelijk een rol. Bij verkoop moet een beleggingspand weer eenvoudig en voor een goede prijs te verkopen zijn. Zolang je het pand hebt, moet het goed te verhuren zijn. Hiervoor is het belangrijk dat het huis goed is afgestemd op de doelgroep. Schakel dus een makelaar in die goed weet wat er speelt in de regio.

Wat als de huizenprijzen dalen?

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in sommige delen van Nederland hard gestegen. De komende jaren kunnen ze verder blijven stijgen, maar hoe het werkelijk gaat is afwachten. De ontwikkeling is namelijk niet te voorspellen. Maar een feit blijft dat er een tekort aan huizen blijft de komende jaren. Vooral in de grote steden. Er zal dus een grote vraag blijven naar koophuizen en te huren woonruimte. Het beleggen doe je voor de langere termijn, dus een dipje hoeft geen probleem te zijn.

Wil je hulp bij het zoeken naar een goed beleggingsobject? Wij kunnen jou de hulp bieden waarmee je waar voor jouw geld krijgt.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?