Blog

Dit is wat je moet weten over een bouwdepot

Ga jij een woning kopen die iets meer nodig heeft dan een likje verf? Staat er een grote verbouwing voor de deur? Dan kun je een bouwdepot aanvragen om dit te financieren. Maar wat houdt een bouwdepot eigenlijk in?

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een rekening die je kunt gebruiken om je verbouwingskosten mee te financieren. Dit bedrag leen je dus extra bij de bank naast je lening voor de hypotheek. Dit geld staat in een apart potje en mag je alleen gebruiken voor de verbouwing. Je kunt dan ook niet zomaar geld uit dit potje opnemen.

Als je kosten maakt, bijvoorbeeld door het inhuren van een elektricien of het neerzetten van een wandje, dan mag je die facturen sturen naar de bank en worden ze betaald uit het bouwdepot. De gemaakte kosten in het bouwdepot los je samen met de hypotheek maandelijks af.

Waar mag je een bouwdepot aan besteden?

In 2019 mag je namelijk voor een woning niet meer dan 100% lenen bij een bank. Moet je de woning dus verbouwen? Dan heb je hier eigen geld voor nodig. Omdat het vaak om grote bedragen kan gaan, geven banken je de mogelijkheid om extra geld te lenen.  

Dit geld mag je alleen gebruiken voor de verbouwing en ‘vaste’ zaken in de woning. Een tegelvloer, dakkapel of uitbouw kun je dus prima betalen uit het bouwdepot. Maar een nieuwe bank of gordijnen? Die moet je toch echt zelf bekostigen.

Hoe hoog is een bouwdepot?

De hoogte van een bouwdepot wordt onder andere bepaald door de waarde van de woning na de verbouwing. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur. Het bouwdepot is aanvullend op de hypotheek en dit totaalbedrag mag uiteindelijk niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning na de verbouwing.

Het soort verbouwing heeft ook invloed op de hoogte van het depot. Een uitbouw die extra meters oplevert mag je bijvoorbeeld voor 100% meefinancieren in het depot, maar smaakgevoelige verbouwingen zoals een nieuwe keuken mag je vaak maar voor 65% meefinancieren.

Wij hebben jarenlange ervaringen in het taxeren van woningen en daarnaast veel woningrenovaties begeleid. Wil je dus weten hoeveel jouw woning waard is na een verbouwing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?