Blog

6 stappen om hoger in de ranking op Funda te komen

Funda. Wie kent het niet?

Bijna heel huisverkopend Nederland staat op dit platform en vrijwel alle huiszoekenden nemen hier een kijkje op. Funda is dé marktleider en kun je dus zeker niet negeren als je jouw huis gaat verkopen. 

Grote kans dat jouw makelaar je huis vermeld heeft op Funda. Maar weet je ook dat deze advertentie waarschijnlijk meer bezoekers kan bereiken dan het nu doet? De kans is erg groot dat jouw huis op Funda namelijk niet alle kopers bereikt dan het zou kunnen bereiken.

Door een nieuwe formule van Funda is de aanmelding van jouw huis nog niet ‘compleet’, ook al denk je misschien van wel. Zonde! Want door een slechtere ranking bereik je minder potentiële kopers én zal de opbrengst van je huis lager zijn. Helaas zijn niet alle makelaars op de hoogte van deze nieuwe ranking.

Hoge ranking op Funda belangrijk

Door de grote concurrentie is een hoge ranking op Funda extra belangrijk. Met enkel een simpele vermelding kom je er niet. De woningmarkt is booming en de concurrentie is ‘moordend’.

Het is daarom ontzettend belangrijk dat de advertentie van je woning zoveel mogelijk mensen bereikt. En dat doe je vooral met een toppositie in Funda. Volgens Funda wordt de website zo’n 34 miljoen keer per maand bezocht. De huizen die het meest bekeken worden zijn de huizen in de bovenste positie.

Vroeger kon je makelaar deze positie als optie voor je kopen. Dit leverde 11x meer bezoekers op dan wanneer je dit niet deed. Tegenwoordig is een hoge positie niet meer te koop en loont het dus behoorlijk om tijd en energie te steken in een andere manier om een hoge ranking te bemachtigen.

Nieuwe formule Funda

Funda is in 2015 een nieuwe weg ingeslagen. De buitenkant van de website kreeg een nieuw jasje, maar ook aan de binnenkant werd behoorlijk wat veranderd.

Door een nieuwe (en geheime!) formule werkt de rangschikking van huizen tegenwoordig anders. Deze formule is geheim, maar Funda geeft gelukkig wel veel tips prijs waardoor deze ranking verbeterd kan worden.

Het is niet meer genoeg om ‘ongeveer compleet’ te zijn. Als er kleine dingen niet worden ingevuld bij de vermelding van je woning, kan dat grote verschillen veroorzaken. De vermelding moet 100% compleet zijn wil het een goede positie bemachtigen.

Onderschat de concurrentie niet

De grote concurrentie op Funda wordt vaak onderschat, omdat mensen dénken dat ze alles goed geregeld hebben en dat hun positie ‘oké’ is. ‘Dat van Funda heeft mijn makelaar wel geregeld’. Maar is dat wel zo?

Vaak heb je bij je makelaar het complete mediapakket afgenomen en is je vermelding dus voorzien van een plattegrond, 360˚ foto’s en video. Dit pakket draagt bij aan een hogere positie, maar is niet voldoende. Je moet je namelijk bedenken dat alle andere huizenverkopers óók dit mediapakket aanschaffen.

Stel, je zoekt een huis in ‘Amsterdam’ tussen de 200.000 en 300.000 euro. Dan zie je pas op pagina 3 het eerste huis dat geen video heeft en op pagina 8 het eerste huis zonder mediaproducten. Alle huizen ervoor zijn dus concurrentie.

Daarnaast wordt er tegenwoordig steeds vaker mobiel gezocht op huizen. Dat betekent: een kleiner schermpje, dus minder tijd en moeite om alle huizen te bekijken. Als je op pagina 5 of misschien zelfs op pagina 3 staat, is de kans klein dat mensen je huis bekijken. Op pagina 1 komen is dan éxtra belangrijk.

6 stappen om wél hoog op Funda te komen

De formule van Funda is gebaseerd op veel verschillende factoren, maar er zijn 6 stappen die direct en makkelijk uitgevoerd kunnen worden.  

Stap 1: Neem het complete mediapakket. Dit houdt in: een video, 360˚ foto’s en een plattegrond. Het maakt hierbij niet eens zo veel uit hoe de foto’s eruitzien en of het filmpje wel bekeken wordt. Het gaat erom dat je ze in ieder geval hebt.

Stap 2: Zorg voor genoeg foto’s. Genoeg foto’s betekent minimaal 12 gewone foto’s en minimaal 3 panoramafoto’s (360˚). Het liefst nog meer! Zo geef je bezoekers veel informatie over je woning en weet ook Funda dat je dit doet. Vaak kun je via je makelaar door een professionele fotograaf foto’s laten maken van je woning, wat je veel tijd en moeite scheelt.

Stap 3: Vul alle kenmerken in. Bij de vermelding op Funda staat een kopje ‘kenmerken’. Hier kan onder andere ingevuld worden wat voor soort huis het is, de oppervlakten en de indeling. Laat dit dus niet alleen in de omschrijving zetten, maar zorg ook dat alle kenmerken ingevuld worden. Check dit goed.

Stap 4: Zet de indeling in de kenmerken. De indeling van de woning wordt vaak in de omschrijving gezet, maar hier is ruimte voor bij de kenmerken. Laat deze dan ook invullen. Laat je makelaar onder andere vermelden uit hoeveel verdiepingen de woning bestaat en hoeveel kamers het heeft.

Stap 5: Vermeld het energielabel. Bij de kenmerken kan ook een energielabel ingevuld worden. Dit label laat zien hoe energiezuinig een woning is en moet bij het overdragen van een woning vermeld worden. Je kunt dit label erg makkelijk opvragen en het is een van de factoren om een hogere ranking te bemachtigen.

 

Stap 6: Vergeet de tuin niet. Laat niet alleen de kenmerken van het huis vermelden, maar ook de grootte, ligging en toestand van de tuin. Dit kan weer onder het kopje ‘kenmerken’ geplaatst worden.

Versla jij de concurrent?

Kortom: het is niet voldoende om alleen de beschrijving op Funda vol te schrijven. Laat ook de kenmerken invullen en wijs je makelaar hier specifiek op. Let hierbij vooral op de indeling van de woning (aantal kamers, verdiepingen), het energielabel en de grootte, ligging en toestand van de tuin. Zorg er daarnaast voor dat je alle mediaproducten koopt én minimaal 12 gewone en 3 panoramafoto’s toevoegt.

Auteur: Vincent de Wit, Makelaar en Beleggingsadviseur Vastgoed

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?