Blog

Zelf rondleiden tijdens bezichtigingen: wel of niet?

Yes, er zijn mensen geïnteresseerd in je woning. Jij kent de woning natuurlijk het beste en je weet precies wat de pluspunten zijn. Je kunt kijkers dus prima een rondleiding geven. Of toch niet? Is het wel verstandig om zelf rond te leiden tijdens bezichtigingen?

Waarom wel zelf rondleiden?

Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen om de woningbezichtigingen te leiden. Vooral tijdens een Open Huizen Dag staat een woningverkoper er vaak alleen voor. Mensen kunnen dan zonder afspraak binnenwandelen, dus is er geen sprake van geplande bezichtigingen.

Het voordeel van zelf rondleiden is dat je als verkoper duidelijk kunt maken waarom je zelf ooit voor de woning bent gevallen. Daarnaast kun je alle pluspunten laten zien. Van die rommelkast bij de slaapkamer weet de makelaar misschien alleen dat het een rommelkast is, maar jij weet dat het oorspronkelijk gebouwd is als inloopkast. En dat ene hoekje in de tuin is ’s ochtends vroeg een heerlijke plek om te genieten van de eerste zonnestralen.

Waarom niet zelf rondleiden?

Zijn er bezichtigingen ingepland? Dan kun je er ook voor kiezen om de bezichtigingen over te laten aan een makelaar. Kijkers vinden het niet altijd prettig als huiseigenaren zelf de rondleiding verzorgen. Ze willen het liefst rondsnuffelen, vragen stellen en opmerkingen maken. Met de eigenaar van de woning in hun ooghoeken, voelen ze zich hier niet altijd prettig bij. Een makelaar voelt dan meer als een onafhankelijke partij. Daarnaast voelen makelaars tijdens bezichtigingen al snel aan of de potentiële koper ook daadwerkelijk interesse heeft.

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een woning zelf verkoopt, de opbrengst ongeveer 10% minder is dan als je dit laat doen door een professionele makelaar?

Bereid de woning goed voor

Of je nu wel of niet zelf de kijkers rondleidt, in beide gevallen is het belangrijk om de woning goed ‘voor te bereiden’.

  • Ruim de woning van top tot teen op. Dit betekent niet dat je alles wat los of vast zit weg hoeft te halen, maar zie het als een grote schoonmaakbeurt. Ruim de was op, haal de troepjes weg van het aanrecht en ga eens grondig door die voorraadkast (zodat kijkers zien dat-ie eigenlijk veel dieper is dan het nu lijkt).
     
  • Maak het huis netjes en gezellig. Als alle rommel is opgeruimd, kan het geen kwaad om wat sfeer aan te brengen. Doe dit niet in de vorm van familiefoto’s en persoonlijke spullen, maar zet bijvoorbeeld een vaas bloemen op tafel en haal een bezem door de tuin. 
     
  • Houd de woning schoon en ruimtelijk. Maak schoon, maak de bedden op en laat de woning fris ruiken. Ventileer de kamers en doe de gordijnen open. Zo oogt de woning fris, licht en ruim (en verse koffie mag altijd, voor een lekker geurtje).

Je kunt kijkers dus zelf rondleiden. Maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan kunnen wij de bezichtigingen van je overnemen. Tijdens bezichtigingen zorgen we dat het gevoel van de woning zo goed mogelijk overgebracht wordt én zullen we proberen te achterhalen waarom de kijkers geïnteresseerd zijn. Interesse? Neem dan contact met ons op.

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?