Blog

Wat houdt de mededelingsplicht van de verkoper in?

Ga je een huis verkopen? Dan heb je als verkoper een aantal rechten en plichten waar je aan moet voldoen. Een van die plichten is de mededelingsplicht. Wat valt er onder deze plicht en wanneer kan je aansprakelijk worden gesteld voor gebreken?

Mededelingsplicht

Als je een woning verkoopt, dan verkoop je ook alle (zichtbare en onzichtbare) gebreken van de woning. Een belangrijke plicht die je hebt als verkoper is de mededelingsplicht. Deze plicht betekent dat je als verkoper de onzichtbare gebreken van de woning die bij jou bekend zijn moet melden aan de kopers. Ook als de kopers daar niet om vragen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Apparaten die niet goed functioneren
  • Lekkend dak
  • Rotte fundering

Onderzoeksplicht

Als verkoper hoef je gebreken die zichtbaar zijn niet te benoemen. Anders zou je elk losliggend plankje of piepende deur moeten melden! Het is aan de kopers om deze op te merken. Zo kan lekkage op de vloer bij de wasmachine erop wijzen dat deze zijn beste tijd heeft gehad en dit hoort bij de normale afschrijving. 

Dit valt allemaal onder de onderzoeksplicht van de koper(s). Zij moeten uitvinden in welke bouwkundige staat de woning verkeert. Dit kunnen ze doen door een bouwkundige keuring uit te laten voeren die kan uitwijzen wat de onderhoudstoestand van de woning is.

Ouderdomsclausule

Bij een oudere woning uit 1910 kun je eerder gebreken verwachten dan bij een woning uit 2015. Daarom wordt er bij oudere woningen vaak een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opgenomen. Deze clausule zegt eigenlijk tegen de kopers: ‘het gaat om een oude woning, dus je kunt niet hetzelfde verwachten als bij een nieuwbouwhuis.’

In de tijd dat het huis werd gebouwd waren er misschien minder strenge bouwnormen. Zo is een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1945 vaak slecht geïsoleerd en onderhoudsgevoelig. Bij woningen tussen 1955 en 1978 is de kans op betonrot juist groot.

Ernstig gebrek

Wanneer kan de verkopende partij aansprakelijk worden gesteld? Dan kan bij een gebrek die: 1. onzichtbaar is, 2. er al was voor de overdracht en 3. bekend is bij de verkopers. In zo’n geval is dit gebrek bewust verzwegen en de mededelingsplicht geschonden.

Het tweede geval waarin de verkopers aansprakelijk gesteld kunnen worden, is wanneer de woning een ernstig gebrek heeft die normaal gebruik van de woning in de weg staat. Ook als de verkopers dit niet wisten zijn ze aansprakelijk. Dit is bijvoorbeeld bij een rotte dakconstructie of een afgekeurde gasleiding.

Wil je meer weten over jouw rechten en plichten als verkoper of heb je een andere vraag? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en we kunnen je er alles over vertellen.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?