Blog

Sparen voor de kinderen, wat kan jij doen?

Ouders doen er verstandig aan om al op jonge leeftijd te beginnen met sparen voor de kinderen. En niet meer alleen voor de opleiding. 

 

Kunnen studeren is niet meer zo vanzelfsprekend. De studiefinanciering heeft namelijk deels plaatsgemaakt voor een studieschuld. Het liefst wil je jouw kinderen niet met een studieschuld laten starten, dus bouw je een kapitaal op voor de financiering van de studiekosten. Daar komt tegenwoordig vaak ook nog een tweede spaardoel bij: namelijk de kinderen helpen bij het kopen van een eerste woning.

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig

De volgende generatie huizenkopers heeft veel spaargeld nodig. Ten eerste moeten ze de studie zelf bekostigen. De kosten kunnen hoog oplopen als ze hiervoor op kamers moeten. Zonder hulp van de ouders zijn ze namelijk aangewezen op een studielening. De aflossing van de lening zal het kopen van een huis lastig of zelfs onmogelijk maken. Ten tweede hebben ze ook nog een startkapitaal nodig voor het kopen van de eerste woning. Op dit moment kun je een hypotheek krijgen tot 100 procent van de koopsom. De bijkomende kosten betaal je met spaargeld.

Hoeveel spaargeld heeft de volgende generatie nodig?

Studenten lenen nu gemiddeld 13.700 euro. Bij het kopen van een huis van 250.000 euro, zullen de bijkomende kosten de 10.000 euro overstijgen doordat de kosten koper uit eigen zak betaald moeten worden. Dit loopt verder op als er ook nog een aankoopmakelaar en een bouwkundige zijn ingeschakeld. Een bedrag van tienduizenden euro’s opbouwen voor opgroeiende kinderen is dus wenselijk. Bij een stijging van het gemiddelde leenbedrag en de huizenprijzen, kan het benodigde bedrag nog verder oplopen. 

 

De zeer lage spaarrentes werken niet mee

Waar je vroeger nog rente ontving over je spaargeld waarmee je vermogen steeg, is dat nu nauwelijks meer het geval door de lage (zelfs negatieve) spaarrentes. Het sparen levert dus vrijwel niets meer op, waardoor je niet meer kunt profiteren van rendement. Maar dat is nog geen reden om geen kapitaal op te bouwen. Er zijn alternatieven voor het sparen met een kans op een veel hoger rendement. Maar je raadt het al, daar kleven veel meer risico’s aan. Kiezen voor beleggen kan een goede oplossing zijn. Zeker als je nu al reserveert om over bijvoorbeeld 15 jaren een kapitaal te hebben. Laat je wel goed adviseren over de risico’s van het beleggen.

Wil jij jouw kind helpen? Samen kunnen we een plan maken! Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

of

Good afternoon 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price
Quick answer to your question?